Jantina Boelaars en haar broer Wim gaan naar Tanzania voor het goede doel.
Jantina Boelaars en haar broer Wim gaan naar Tanzania voor het goede doel. (Foto: Sandra Vlielander)

Op expeditie op de Kilimanjaro

Inwoner van Hendrik Ido Ambacht Jantina Boelaars is zich aan het voorbereiden om in september van dit jaar de Kilimanjaro te gaan beklimmen en dat doet ze niet zomaar.

H.I.Ambacht - Ze vertelt: "Ruim 16 jaar geleden ben ik getrouwd met André. We hebben drie kinderen gekregen. De oudste twee zijn onze biologische dochters, 13 en 10 jaar oud. De jongste is een adoptiezoon, geboren in China, en hij heeft albinisme. Hij is dus spierwit van huid en haar, en is zeer slechtziend. Maar verder is hij een hele normale zesjarige jongen, die zich goed ontwikkelt!
Via een andere adoptievader, zijn we betrokken geraakt bij de Josephat Torner Foundation Europe. Albinisme is voor ons heel dichtbij en daarmee heel gewoon geworden. U begrijpt dat het ons erg raakte om te horen dat mensen met albinisme het in met name Tanzania zo ontzettend slecht hebben. De kinderen worden ontvoerd en hun ledematen worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Dit kan en mag niet langer voortduren. Toen de oproep kwam om met elkaar hier iets aan te doen, hoefden we daar niet lang over na te denken.
Samen met mijn broer Wim, ben ik me aan het voorbereiden om de Kilimanjaro te beklimmen."

Pigment

Albinisme is een zeldzame genetisch overerfbare aandoening waarbij een gebrek aan pigment vooral de kleur van de huid, de haren en de ogen beïnvloedt. Bij albinisme is er onvoldoende aanmaak van pigment (melanine) in de ogen, de huid en het haar. Mensen met albinisme hebben vaak een opmerkelijk lichte huid en haarkleur. Mensen met albinisme hebben vaak oogafwijkingen, zoals slecht zicht of nystagmus (wiebelende ogen).

De Josephat Torner Foundation Europe zet zich in om meer bekendheid te krijgen voor de problemen die er zijn in met name Tanzania. Kinderen met albinisme zijn daar niet veilig: Men gelooft dat de huid en de botten een medicinale werking hebben en geluk brengen. Er zijn nu 14 safehouses gebouwd, waar deze kinderen veilig zijn voor hun ontvoerders. Het bijgeloof zit diep. Het is van groot belang dat mensen kennis krijgen over albinisme en dat dorpen worden voorbereid, zodat kinderen weer bij hun ouders kunnen opgroeien. "Door middel van de tocht naar de top van de Kilimanjaro willen we daar aandacht voor vragen", zeggen Jantine en Wim.

Foundation

Er zal een flinke (internationale) groep mee reizen, waaronder Josephat Torner zelf. Lees zijn levensverhaal op de website van JTFE. De kosten van de reis worden door de deelnemers zelf betaald. Al het geld dat extra ingezameld wordt gaat rechtstreeks naar de Foundation. De komende maanden zal Jantina met diverse acties geld inzamelen voor dit goede doel. De eerste actie is op donderdag 1 maart: soepdag. Dan worden zelfgemaakte tomaten- en kippensoep, zelfgemaakte appelsoep en gegrilde kipkluifjes verkocht. De volgende actie is een groepsles bodypump op 6 april in Sportplaza te Hendrik Ido Ambacht.

Meer informatie

De reis naar Tanzania staat gepland voor van 20 september t/m 1 oktober 2018. Meer informatie vindt u op de blog van Jantina: opexpeditie.jouwweb.nl en op www.jfte.org. Een gift overmaken mag ook op IBAN: NL24 RABO 0361 3272 42 t.n.v. J.K. Boelaars-Tanis o.v.v. expeditie 2018.

Meer berichten
Shopbox