De trainingen in aanloop naar de verkiezing hebben ervoor gezorgd dat Varscha zich zekerder is gaan voelen.
De trainingen in aanloop naar de verkiezing hebben ervoor gezorgd dat Varscha zich zekerder is gaan voelen.

Miss Indian Beauty of the Netherlands

Varscha Jarbandhan, een 17-jarige Ambachtse met Indiase roots, werd in het najaar van 2017 gescout om mee te doen aan de verkiezing Miss Indian Beauty of the Netherlands. Inmiddels is ze doorgedrongen tot de laatste negen kandidaten en doet ze 7 april mee aan de finale van deze verkiezing.

H.I.Ambacht - Miss Indian Beauty is een landelijke verkiezing voor Hindoestaans / Indiase meisjes. De winnares van deze verkiezing zal Nederland vertegenwoordigen op de Miss India Worldwide Pageant 2018. "Het leek me leuk om mee te doen maar tegelijkertijd was ik ook erg onzeker, vooral omdat ik toen ik jonger was erg veel last had van acne. De winnares van 2017 heeft me uitgelegd dat het bij deze verkiezing niet alleen om het uiterlijk gaat maar ook om je inzet voor een goed doel. Toen heb ik na lang twijfelen besloten toch mee te doen".

In de aanloop naar de landelijke finale krijgen de negen finalisten wekelijks trainingen. "We leren lopen op hakken van 10 centimeter hoog, krijgen lessen in make-up maar ook yogalessen. We krijgen naast fotoshoots ook zelfbeeldtrainingen. Dat alles heeft me nu al geholpen om me veel zekerder te voelen dan dat ik jarenlang was. Dat is voor mij nu al de winst van het meedoen aan deze verkiezing."

Varscha haalde vorig jaar haar MAVO-diploma aan het Develsteincollege en inmiddels volgt ze een juridische opleiding op het Zadkinecollege in Rotterdam. Haar nieuw verworven zekerheid helpt haar om met het nodige zelfvertrouwen binnenkort aan een lange stage op een advocatenkantoor te beginnen. "In dat opzicht is het meedoen aan deze Miss-verkiezing zeker een voordeel", zegt ze.

Onderdeel van de Miss India verkiezing is de inzet van de deelneemsters voor een goed doel. "Binnenkort ga ik als vrijwilliger helpen op de school Calypso in Zwijndrecht. Gezamenljk zetten de deelneemsters aan de verkiezing zich in voor een project voor waterpompen in India, zodat mensen daar schoon drinkwater hebben. Inmiddels heb ik een box voor donaties mogen neerzetten bij mijn kapper. Helaas heb Ik op het moment geen tijd om dat grootser aan te pakken, omdat ik niet wil dat mijn opleiding lijdt onder deze Miss-verkiezing". Varscha vindt dit wel jammer, want juist het Charity-onderdeel van de verkiezing spreekt haar aan. "We kunnen zo iets doen voor de mensen uit mijn land van herkomst."

Als Varscha in april de titel zou winnen, dan gaat ze Nederland vertegenwoordigen bij de Miss India Worldwide. "Dat zou natuurlijk prachtig zijn, zeker als die verkiezing in India zou zijn". Voor die tijd wachten haar nog meer trainingen en op de finaledag presentaties in avondkledij en in traditionele Indiase kledij.

Meer berichten
Shopbox