FOTO: boerenmacht.nl
FOTO: boerenmacht.nl

ASWH fors onderuit bij Groningse beloften

ASWH heeft afgelopen weekend een zeer forse nederlaag geleden in de derde divisie. Het sterke Jong FC Groningen was de Ambachters op sportpark Corpus den Hoorn ruim de baas (5-0).

H.I.Ambacht - Hoewel de beloften van de eredivisionist de betere ploeg waren, zag het er voor rust nog niet direct naar uit dat het team van interim-trainer Johan Sturrus met zulke cijfers zou verliezen. De gastheren toonden zich echter behoorlijk effectief en namen een 2-0 voorsprong, zonder dat zij in de eerste helft echt veel uitgespeelde kansen creëerden. Na rust vervloog de Ambachtse hoop op een goed resultaat al snel toen de thuisploeg op 3-0 kwam. Daarna was er geen houden meer aan voor ASWH en liep het makkelijk voetballende Jong FC Groningen uit naar een grote overwinning. ASWH zakte door dit resultaat naar de tiende plek.

De wedstrijd in Groningen vormde het sluitstuk van een bewogen week, waarin trainer Jack van den Berg onverwachts per direct naar Katwijk vertrok. Zijn assistent Johan Sturrus, bijgestaan door Ferry van Lare, nam daardoor de coaching op zich. Sturrus moest meteen puzzelen, want Peter Verhoeve raakte tijdens de training geblesseerd en was niet inzetbaar. De interim-trainer loste het op door Gilmaro van de Werp naar het centrum te halen, waardoor Ryan van Dijk een basisplaats kreeg als linksback. Voorin voerde Sturrus ook een wijziging door. Kyle Doesburg startte, Ismail Yildirim werd reserve. Verder ontbraken Stanley Husen, Jeremy Hubregtse en Kevin de Geus vanwege blessures in de wedstrijdselectie. Bij Jong FC Groningen geen spoor van de veelbesproken spits Lars Veldwijk, maar wel de Mexicaanse Manchester City-huurling Uriel Antuna, Roemeens jeugdinternational Antonio Manolache en Australisch international Ajdin Hrustic. Laatstgenoemde viel een dag eerder nog in tegen VVV-Venlo in de eredivisie.

Wellicht had de wedstrijd een andere wending gekregen als de eerste Ambachtse aanvalsopzet, direct vanaf de aftrap, een treffer had opgeleverd. Of als Peter de Lange wel tot een schot was gekomen nadat hij de bal onderschepte en op het doel van de gastheren afstormde. Het bleef echter 0-0, waarna Jong FC Groningen een overwicht opbouwde op het veld dat op sommige plekken spekglad, op andere plaatsen keihard en deels ook drassig was. De thuisploeg voetbalde makkelijker en als ASWH de bal onderschepte, verloor het die doorgaans weer te snel om zelf echt aan voetballen toe te komen. Toch kwam Jong FC Groningen niet echt aan uitgespeelde kansen, maar die had de ploeg klaarblijkelijk ook niet nodig om te scoren. Na een klein kwartier kon Stef Doedée een afstandsschot wel stoppen, maar niet klemvast pakken. Daardoor ontstond een rebound, waarbij de Mexicaan Antuna er als de kippen bij was om de vrijstaande Kasper Oldenburger te bedienen. Die hoefde van dichtbij alleen nog het laatste tikje te geven en dus stond ASWH met 1-0 achter.

Jong FC Groningen bleef sterker, maar zoals gezegd kreeg de ploeg voor rust ook geen enorme reeks kansen. Na een dieptepass achter de defensie leek aanvoerder Michael Breij op weg naar een treffer, maar de alert uitgekomen Stef Doedée plukte de bal van zijn voeten. Een schot van Ajdin Hrustic vloog nog eens naast het doel, waarna een vrijwel identieke situatie als bij de eerste treffer ook het tweede doelpunt inleidde. Wederom kon Stef Doedée een harde poging van afstand onschadelijk maken, maar opnieuw gaf hij noodgedwongen een rebound weg. De doelman tikte de bal weg voor de Mexicaan Antuna, die zich vervolgens fraai liet vallen. Scheidsrechter Ter Brake koos voor de makkelijkste weg en floot voor een strafschop. Erg makkelijk gegeven, maar daar had Jong FC Groningen-captain Michael Breij uiteraard geen boodschap aan. Hij schoot van elf meter de 2-0 binnen, waardoor ASWH voor een vrijwel onmogelijke opdracht kwam te staan tegen een sterke ploeg die ook nog eens nauwelijks tegengoals incasseert. Een dropkick van Peter de Lange die hard naast de verkeerde kant van de paal eindigde was het laatste Ambachtse wapenfeit van de eerste helft, zodat een aansluitingstreffer uitbleef.

Na rust hoopte ASWH wellicht nog om toch terug te kunnen komen in de wedstrijd. Die hoop vervloog echter na een minuut of vijf. De thuisploeg zette een razendsnelle uitbraak op en Joël Donald schoof koeltjes de 3-0 in de verre hoek. Het was de genadeklap voor de Ambachters en het startsein voor Jong FC Groningen om op jacht te gaan naar meer doelpunten. Regelmatig legden de talenten uit het hoge noorden fraai combinatievoetbal op de mat, met veel beweging en in een hoog tempo. ASWH kon eigenlijk alleen nog maar tegenhouden, hoewel het waar mogelijk zelf ook nog probeerde naar voren te spelen. Daarmee nam het team misschien wat risico, omdat de noorderlingen wel raad wisten met de ruimte. Stef Doedée redde nog op een inzet van Michael Breij, maar kort na het uur had ook hij geen verweer meer toen Uriel Antuna na een counter door kon lopen en de thuisploeg op 4-0 zette. Het werd zelfs nog erger voor ASWH. Marijn Ploem gleed na een hoekschop ook de vijfde treffer binnen. Mogelijk had de pijn nog wat verzacht kunnen worden via een eretreffer, maar ook dat zat er niet in. Dat lag ook een beetje aan de scheidsrechter, want Ter Brake weigerde te fluiten na een overtreding op invaller Ismail Yildirim. De Dordtenaar had daar zeker een strafschop moeten krijgen, vooral omdat de arbiter de bal voor rust wel op de stip legde bij een lichter vergrijp. Het paste wel in het beeld van een vervelende middag, die gelukkig geen verdere schade opleverde dan de vijf tegentreffers.

Zo kwam er een einde aan een wedstrijd tegen een zeer sterke tegenstander, die maar snel moet worden vergeten. Door het resultaat zakte ASWH naar de tiende plaats in de derde divisie. Volgende week wacht de kans op sportieve revanche. Dan komt Scheveningen naar sportpark Schildman, een ploeg die strijdt om de tweede periode. Geen eenvoudige klus dus, maar wel een mooie uitdaging. Tussendoor zal een combinatieteam van ASWH komende dinsdag op eigen veld nog oefenen tegen Zwaluwe.

Meer berichten