Bij de vraag: ‘wie kookt er elektrisch’ gaan al veel handen de lucht in. (FOTO: RIEN VAL)
Bij de vraag: ‘wie kookt er elektrisch’ gaan al veel handen de lucht in. (FOTO: RIEN VAL)

'Van gas los' in Energiecafé

Er is grote belangstelling voor informatie over wonen zonder aardgas. Ruim 180 mensen bezochten woensdag 31 januari de inspiratieavond van Drechtse Stromen. In groepen per bouwjaar en woningtype gaan huiseigenaren nu gezamenlijk aan de slag om de beste oplossingen met elkaar te onderzoeken.

Regio - Gerrit Jan van der Kolm, vrijwilliger van Drechtse Stromen, onderstreepte het belang van 'van gas los': om verdere opwarming van het klimaat te voorkomen en om de aardgaswinning in Groningen te kunnen stoppen. "Dit is een startavond. We beginnen aan een proces waarin we van elkaar leren, elkaar stimuleren en de beste oplossingen kiezen."
Jacqueline van Dongen, portefeuillehouder Duurzaamheid van de regio Drechtsteden vertelde over de samenwerking in de regio die vorig jaar heeft geleid tot de Energiestrategie Drechtsteden. "De opgave is groot, maar we hebben geen keuze. Je doet mee of het overkomt je. Bedenk daarbij niet alleen wat het kost. Bedenk ook wat het kost als we niets doen." Ze benadrukte daarbij ook het belang van isolatie. "Wat je niet gebruikt, hoe je niet op te wekken."
Een bouwkundige en vijf bewoners deelden hun ervaringen over onder meer isolatie, diverse warmtepompen, vloer- en muurverwarming en infraroodlampen. En over een gezamenlijke aanpak met de buren, wat aantrekkelijke kortingen oplevert bij installateurs en aannemers.
Het advies van bouwkundige en epa-adviseur Sean Huizinga: "Ga gefaseerd aan de slag, vooral met isolatie. Dan heb je veel maatregelen al terugverdiend als er grotere investeringen nodig zijn. Bovendien woon je met een 'warme jas aan' veel comfortabeler."

Vrijwilligers die willen meehelpen zijn welkom. Meer informatie is verkrijgbaar via secr@drechtsestromen.net of www.drechtsestromen.net.

Meer berichten