Halsbandparkieten hebben de laatste jaren Ambacht bevolkt en zijn door hun opvallende uiterlijk en geluid niet te missen. (FOTO: Jacob Molenaar )
Halsbandparkieten hebben de laatste jaren Ambacht bevolkt en zijn door hun opvallende uiterlijk en geluid niet te missen. (FOTO: Jacob Molenaar )

Groene herrieschoppers

Ze zijn de laatste jaren in Ambacht eigenlijk niet te missen: halsbandparkieten. Dat zijn van die groen gekleurde parkieten met een knalrode snavel die vooral bekend (of berucht) zijn vanwege hun geluid. Met name bij Cascade is het in de ochtend en avond tegenwoordig een flink kabaal, waar ze met elkaar in de bomen gaan slapen. Deze kleine 'papegaaien' zijn echte nieuwelingen in ons dorp en komen uit Den Haag en Amsterdam. Rond de jaren '60 ontsnapten ze daar, maar ze bleken zich te kunnen handhaven! Met name vanaf 1990 namen ze snel toe en breidden hun broedgebied uit in de gehele randstad en ook daarbuiten. Zo kwamen ze ook bij ons in Ambacht terecht, waar hij afgelopen weekend op de 5de plaats is beland tijdens de tuinvogeltelling. Van oorsprong komt de soort overigens voor in Afrika en India.

Deze alleseters hebben Ambacht dus verovert, maar sinds de vorig jaar hebben we ook een slaapplaats in het dorp. Slapen doet deze soort, net als vele anderen, namelijk gezamenlijk. Door die slaapplaatsen te tellen kan een goed overzicht gegeven worden van het totale aantal dat aanwezig is in Nederland. In twee bomen bij Cascade werden zo afgelopen week 210 slapers geteld. Vermoedelijk zijn dit beesten die overdag ook in onder andere Sliedrecht, Dordrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht rondhangen. Voor het slapen worden nog even de nieuwtjes uitgewisseld onderling en babbelen ze nog wat na voordat het nacht wordt voor deze beestjes. Dat levert dus nogal wat geluid op. Elders zijn echter ook slaapplaatsen bekend van 4000 exemplaren, dus eigenlijk valt het nog reuze mee…

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Meer berichten