Het hele jaar staat Cascade in het teken van het van 20-jarig bestaan.
Het hele jaar staat Cascade in het teken van het van 20-jarig bestaan.

Joop Bijl over 20 jaar Cascade

Cultureel Centrum Cascade opende in september 1997 de deuren. Sindsdien is Cascade het 'clubhuis' voor tal van verenigingen, variërende van zangkoren tot de bridgeclub en van de balletschool tot de schaakvereniging. Om het 20-jarig bestaan te vieren nodigt Cascade de leden van alle verenigingen, die er een onderkomen hebben uit voor een gezellige feestavond op zaterdagavond 27 januari. Een feest voor alle vrijwilligers en leden van de verenigingen die hun thuisbasis hebben in Cascade, de Ridderhal en de Sophiahal. Een dj neemt de gasten mee op een muzikale trip langs 20 jaar Cascade. "Twintig jaar is toch een mijlpaal die gevierd moet worden", vindt directeur Joop Bijl.

Toen Cascade in de 90-er jaren van de vorige eeuw werd gebouwd, bepaalde de gemeente daarbij dat het culturele centrum van en voor de verenigingen en de inwoners van Ambacht toegankelijk moest zijn. Die regeling geldt nog steeds. Een voorbeeld daarvan is de foyer, die enige jaren geleden is omgedoopt tot Grand Café Boven. Steeds vaker ontmoeten mensen er elkaar. Op de maandagmorgen dat de Kombinatie er was, combineerde een groepje jonge moeders een bezoek aan het Centrum voor Jeugd en Gezin met het gezamenlijk een kopje koffie drinken en even bijpraten. Op andere dagen komen mensen die yoga- of balletles hebben gehad na afloop graag een kop koffie drinken, net als de leden van de schilderclub. In hetzelfde Boven vinden zo'n 200 tot 300 jongeren van 18+ elkaar eens in de maand op zaterdagavond voor een avond uitgaan en dansen. De tafels en stoelen zijn dan verdwenen en op het podium in de foyer draait een DJ zijn line-up. "We informeren jongeren via de social media, zorgen de avond zelf voor beveiliging en letten op het alcoholgebruik. Die feesten slaan aan en worden druk bezocht". Daarnaast is er maandelijks op zondagmiddag live muziek met een hapje en een drankje.

Als 'clubhuis' voor de verenigingen heeft Cascade de naam duur te zijn. Joop Bijl en de nieuwe bestuursvoorzitter Ad Dogger (ex-gemeenteraadslid CDA) zijn zich hiervan bewust. Dogger heeft daarom de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met een aantal verenigingen om en binnenkort volgt er een gesprek met verantwoordelijk wethouder Patrick van der Giessen. "Voor Cascade is dit wel een spagaat", zegt Joop Bijl. "Natuurlijk willen we er zijn voor de verenigingen, zoals is bepaald. Zij krijgen daarom ook een speciaal tarief doorberekend, dat fors lager ligt dan dat voor commerciële activiteiten. Tegelijkertijd moeten wij wel de huur aan de gemeente kunnen betalen. Ook ziet de politiek graag dat we vaker zalen commercieel verhuren. Omdat de verenigingen voor gaan is het altijd zoeken naar de juiste balans. Als commerciële activiteiten plaats moeten maken voor de verenigingen, dan doen we dat. Maar dat heeft wel invloed op het financiële resultaat".

Joop Bijl houdt niet van terug kijken. "Er is bijna ieder jaar wel wat veranderd en zeker de laatste jaren doen we steeds meer met minder mensen. Cascade is veel breder dan alleen theater. We vinden het fijn dat de drempel om Cascade binnen te lopen steeds lager lijkt te zijn. Daarnaast zijn we er trots op dat het theater goed loopt en dat we heel wat uitverkochte voorstellingen hebben. Als we naar de postcodes van de theaterbezoekers kijken, komt het merendeel daarvan uit Ambacht. Cascade als uitgaansgelegenheid voorziet dus in een behoefte. Daarnaast hebben we het Centrum voor Jeugd en Gezin binnen onze muren, net als de bibliotheek. Al die voorzieningen bij elkaar zorgen er voor dat Cascade er echt voor alle inwoners is". Vooruit kijken wil hij wel. "We hebben altijd plannen. De afgelopen tijd hebben we alle zalen opgeknapt. Nu willen we de foyer nog graag een opfrisbeurt geven. Alles staat er inmiddels 15 tot 20 jaar en net zoals thuis zijn zaken dan aan vervanging toe. Als organisatie zijn we blij dat de gemeente het dak van Cascade laat vernieuwen. Ook dat is na 20 jaar aan vervanging toe".

De feestavond vindt plaats Grand café BOVEN en is bestemd voor vrijwilligers en leden van 18 jaar. Tickets hebben het jubileumprijsje van 2 euro en zijn te bestellen via https://www.yourticketprovider.nl/events/23773-jubileumfeest-20-jaar-cascade.

Meer berichten