De tuinvogeltelling kan ook voor verrassende waarnemingen zorgen, zoals deze pindakaas etende waterhoen. (FOTO: Cornelis Fokker)
De tuinvogeltelling kan ook voor verrassende waarnemingen zorgen, zoals deze pindakaas etende waterhoen. (FOTO: Cornelis Fokker)

De tuinvogeltelling komt eraan

Een grote of kleine tuin, balkon of dakterras. Overal zijn wel vogels te zien, als er wat te halen valt natuurlijk. Voeren in de tuin en de aanwezigheid van groen helpen dat uiteraard. Om een beeld te krijgen van de aanwezigheid van vogels in de bebouwde kom, is de Vogelbescherming 15 jaar geleden begonnen met de Nationale Tuinvogeltelling. Hiermee wordt het tuingebruik van vogels in de kaart gebracht, waarmee de Vogelbescherming kan bepalen hoe tuinvogels geholpen kunnen worden.

Afgelopen jaar werd verspreid door Ambacht al in verschillende tuinen geteld. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat de kauw bij ons op nummer één staat, gevolgd door merel en koolmees. De nationale nummer één, de huismus, stond in Ambacht op nummer vier van de lijst. Dit verschil komt waarschijnlijk doordat op het platteland de huismus nog veel algemener is dan in de randstad, waar deze gezellige vogelsoort bijna verdwenen is. Ambacht lijkt dus wat dat betreft de overgang tussen randstad en platteland. Ook zijn turkse tortels in het westen goed vertegenwoordigt, met een vijfde plaats in Ambacht, terwijl die in het oosten van het land veel zeldzamer is. Ook voor onze nummer één, de kauw, geldt dat deze in het westen veel algemener is in tuinen dan in het oosten. Nuttige kennis, dankzij de tuinvogeltelling! In het weekend van 27 januari zal de Tuinvogeltelling dit jaar plaatsvinden. Doe mee! Op www.tuinvogeltelling.nl is meer informatie te vinden en worden de resultaten mooi inzichtelijk gemaakt. Ik ben benieuwd wat het dit jaar gaat opleveren!


Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com

Meer berichten