Dichters Joke van der Ark in de Ambachtse bibliotheek.
Dichters Joke van der Ark in de Ambachtse bibliotheek.

Nieuwe avonturen van spaarvarkentje

De Ambachtse dichteres Joke van der Ark heeft haar een vervolg op het kinderboek 'Het spaarvarkentje dat op reis ging' geschreven. In het tweede deel gaat het varkentje naar Den Haag. Het boek wordt op zaterdag 27 januari om 11.00 uur gepresenteerd in de Ambachtse bieb.

H.I.Ambacht - Joke van der Ark schrijft al sinds 1988 gedichten. "Toen ik kleinkinderen kreeg, ben ik ook voor hen gaan schrijven", vertelt ze. Toen haar oudste kleindochter Tessa een kleuter was, verzon oma Joke voor haar verhaaltjes over een spaarvarkentje dat op reis ging. In het eerste boek komt het varkentje in Rotterdam terecht, waar hij onder meer naar Dierentuin Blijdorp gaat en de Euromast bezoekt. In het tweede boek voor de kleindochters Marthe en Nora gaat hij naar Den Haag, waar hij op het Binnenhof rondloopt, de Ridderzaal bekijk en kennis maakt met de Minister van Financiën. Ieder avontuur telt een paar honderd woorden en wordt geïllustreerd door een, ook door Joke gemaakte, tekening. Met elkaar beschrijven de losse verhaaltjes de hele tocht van het varkentje.

De schrijfster heeft veel plezier beleefd aan het schrijven voor jonge kinderen. "Als het varkentje wat leuks meemaakt, vond ik het zelf ook leuk". Na de eerste 'spaarvarkentje-avonturen' voor haar kleindochter, bedacht Joke ook voor haar volgende kleinkinderen speciale verhaaltjes. Zo kreeg een andere kleindochter om de week per post een gedicht/verhaaltje over Fien en de pop Job en haar kleinzoon een verhaaltje over de avonturen van de vliegende brandweerauto. Voor twee kleindochters maakte ze een boekje over Fleur en het elfje en voor de jongste schreef ze gedichtjes over twee beertjes. Al die boekjes zijn in 2016 in eigen beheer uitgegeven. De Stichting Jarige Job geeft ze als cadeautje aan kinderen, voor wie geen geld is om een verjaardag te vieren.

Joke van der Ark is een laatbloeier met een veelbewogen leven. Ze verhuist in haar jeugd een periode naar Australië. Eenmaal getrouwd en moeder van drie kinderen, komt ze in H.I.Ambacht terecht. Daar begint ze in 1988 met het schrijven van gedichtjes. Die verschijnen al snel in tijdschriften en bloemlezingen. Kort daarna verschijnt haar eerste bundel 'Op de wind', later gevolgd door nog meer in eigen beheer uitgegeven bundels. Haar liefde voor het leven met al zijn ups en downs is in haar gedichten terug te vinden.
Het boek 'Het spaarvarkentje dat op reis ging' van Joke van der Ark is uitgegeven bij Boekscout. Het kost 15,95 en is in iedere boekwinkel te bestellen. Het tweede boekje over het spaarvarkentje is vanaf 19 januari verkrijgbaar.

www.jokevanderark.nl

Meer berichten