De vrijwilligers vullen de pakketten met het aangeleverde brood
De vrijwilligers vullen de pakketten met het aangeleverde brood

De voedselbank ondersteunt wekelijks zo'n 30 gezinnen

Al bijna tien jaar bestaat er in het redelijk welvarende Ambacht een Voedselbank. Begonnen met één pakket, krijgen inmiddels meer dan dertig gezinnen wekelijks ondersteuning met een voedselpakket.

H.I.Ambacht - De Ambachtse voedselbank is destijds opgezet door het Interkerkelijk Diaconaal Beraad van elf Ambachtse kerken. Vanaf het begin draait de Voedselbank op vrijwilligers uit de kerken en wordt gesteund door leden van de kerken en sponsoren. De Ambachtse Voedselbank is een van de drie plaatselijke vrijwilligersorganisaties, die door de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht zijn aangemeld voor de Meer dan handen vrijwilligersprijzen.

De pakketten komen vanaf het begin van de overkoepelende Rotterdamse Voedselbank. "Daarnaast krijgen we van de Jumbo wekelijks brood en soms ook van hen of een andere supermarkt nog andere spullen die zijn overgeschoten, van slagerij Boon krijgen we maandelijks ingevroren vlees", vertellen Maaike Timmerman en Chris de Visser, twee van de drijvende krachten achter de Voedselbank. Soms houden ook kerken boodschappenacties en brengen kerkleden houdbare kruidenierswaren mee. Er werken ongeveer 35 vrijwilligers bij de voedselbank uit de diverse kerken. Op woensdagmorgen helpen zij in De Open Hof kerk bij het uitdelen van de pakketten aan de cliënten. Achter de schermen helpen vrijwilligers bij het ophalen van producten en het volgens de regels van de Warenwet opslaan ervan.
Chris de Visser en Maaike Timmerman weten dat mensen zich soms niet kunnen voorstellen dat er in het redelijk welvarende H.I.Ambacht een Voedselbank nodig is. "Maar ook in Ambacht komt stille armoede voor en zijn de voedselpakketten soms bittere noodzaak." Ze geven voorbeelden van vrouwen met kinderen en zonder werk, die na een echtscheiding met soms met hoge schulden achterblijven. Maar ook mensen die werkeloos raken en in de bijstand terecht komen of ZZP-ers die failliet gaan en met schulden blijven zitten.

Dankzij acties van serviceclubs, kerken, bedrijven en scholen en onlangs nog door de driedaagse van ATOS heeft de Voedselbank middelen om boodschappen te kopen en de pakketten aan te vullen.

Meer berichten