De statushouders kwamen binnen met pannen en potten vol met Arabisch eten; want een feestje zonder lekker en veel eten is ondenkbaar.
De statushouders kwamen binnen met pannen en potten vol met Arabisch eten; want een feestje zonder lekker en veel eten is ondenkbaar.

Reünie statushouders

Een aantal vrijwilligers heeft onlangs een reünie georganiseerd voor de vluchtelingen, die in de winter van 2015 acht weken in de gymzaal aan de Weteringsingel verbleven en toen zijn opgevangen en wegwijs gemaakt door Ambachtse vrijwilligers.

H.I.Ambacht - Een groot aantal van die vluchtelingen heeft inmiddels een verblijfsvergunning gekregen en is herenigd met hun gezin. Sommigen van hen zijn in Hendrik-Ido-Ambacht terecht gekomen, anderen wonen her en der in het land. Een aantal vrijwilligers heeft nog steeds contact met deze statushouders en onderling zijn er dierbare vriendschappen ontstaan tussen de vrijwilligers en de statushouders.

Tijdens de reünie-bijeenkomst in De Ark was het hartverwarmend om iedereen weer te zien en herinneringen met elkaar op te halen. Bijzonder was het ook, dat vrijwilligers en statushouders nu in het Nederlands met elkaar konden praten. Iedereen is bezig om in te burgeren en de Nederlandse taal te leren en dat kon je heel goed merken.

De statushouders kwamen niet met lege handen. Ze stapten binnen met pannen en potten vol met Arabisch eten; want een feestje zonder lekker en veel eten is in hun cultuur onvoorstelbaar.

Voor de vrijwilligers was het extra leuk om de mannen nu met hun vrouw en kinderen te zien. Ze hebben in die tijd zoveel over hen verteld omdat zij hen tijdens het verblijf in de gymzaal natuurlijk enorm misten. Zij hadden de overige familieleden vaak wel al op foto's gezien, maar nu konden de vrijwilligers sommigen dus in het echt ontmoeten.

Vrijwilligers en statushouders kijken terug op een geslaagde reünie, waarbij het voor de vrijwilligers van toen mooi was om te zien hoe goed het nu met de betrokken mensen gaat. De vrijwilligers danken De Ark en koster Pauline voor het beschikbaar stellen van de ruimte.

Meer berichten