Sterren kijken in 'Het Buitenland'

Na het daverende succes van vorig jaar organiseert Bergarde Galleries op woensdag 17 januari weer een avond sterren kijken. Van 20.00 tot 22.00 uur stijgen we naar grote hoogte.

Heerjansdam - Dit jaar is het programma uitgebreid met een lezing van sterrenkijker Willem van Nood. Hij zal vertellen over het sterrenbeeld Orion, wat je kan zien door een telescoop en een korte geschiedenis over de verschillende typen telescopen en het gebruik ervan. Daarna trekken we (bij helder weer) het landgoed in met een aantal telescopen. We speuren deze avond naar sterrenbeeld Orion dat vanuit Nederland alleen te zien is tijdens de wintermaanden. In de galerie kun je opwarmen met warme chocolademelk en iets lekkers.

Orion, Down to Earth

Het sterren kijken is verbonden aan het project Orion, Down to Earth, een initiatief van Jo Polak. In landgoed Het Buitenland zijn negen ruiters opgesteld. Al eeuwenlang doen deze vierpotige ruiters dienst als droogconstructies in de landbouw. De opbouw van een ruiter is simpel: drie of vier stokken vormen de poten en daartussen worden de dwarsliggers geplaatst. Gras, vlas, peulvruchten en andere zaadplanten konden er zo in de open lucht op worden gedroogd.

Piramiden

De geraamtes van de ruiters doen denken aan piramiden: bouwwerken die de mensheid al velen mysteries hebben bezorgd. Zo is er een theorie waarin beweerd wordt dat de piramiden van Gizeh gebouwd zijn als afspiegeling van het sterrenbeeld Orion. De ruiters in het landgoed zijn eveneens geplaatst in de typische zandlopervorm van het sterrenbeeld.

Landgoed

Bergarde Galleries is gelegen op Landgoed Het Buitenland. Tot de watersnoodramp van 1953 lag de polder buitendijks en was dus in meest letterlijke zin 'het buitenland'. Landgoed Het Buitenland is geopend tussen zonsopgang en zonsondergang en is te vinden aan Het Buitenland 1 in Heerjansdam.

Meer berichten