In november 1972 ging op de nieuwe locatie Brand's Tuincentrum 'Klein Aalsmeer' open. Dit centrum stond op de plek waar tegenwoordig de parkeergelegenheid van Intratuin is.
In november 1972 ging op de nieuwe locatie Brand's Tuincentrum 'Klein Aalsmeer' open. Dit centrum stond op de plek waar tegenwoordig de parkeergelegenheid van Intratuin is.

Amb. Vertellingen: 'Klein Aalsmeer'

Veel Ambachters spreken nog over 'Klein Aalsmeer', als ze de bekende Intratuinvestiging aan het eind van de Krommeweg bedoelen. Aan de naam van dit tuincentrum is die van Dick Brand onlosmakelijk verbonden, als de grondlegger. Het begon eigenlijk met de vader van Dick. Brand sr. was weliswaar ijzerwerker bij één van de scheepswerven van Duyvendijk in de omgeving van Lekkerkerk, waar het gezin ook woonde, maar de grote hobby van vader en zoon was het kweken van tuinplantjes. De eerste jaren na de oorlog stond Brand jr. ieder voorjaar gedurende een aantal maanden 's zaterdags op de markt in Dordrecht.
Er ontstonden later in Lekkerkerk problemen met de bedrijfshuisvesting. Een oplossing kwam doordat er een tuinderij met woning aan de Zwijndrechtse Bootjessteeg/hoek Langeweg te koop kwam (waar nu het ziekenhuis staat). Hier ligt het begin van het latere tuincentrum. Naast de markthandel in Dordrecht werd er ook in Zwijndrecht aan de Bootjessteeg aan particulieren verkocht. Er verrees in 1967/68 op de tuinderij een 'glazen loods' ten behoeve van de bedrijfsvoering. Met de verkoop van snijbloemen bleek tuincentrum Klein Aalsmeer (zoals men zich was gaan noemen) steeds meer klanten naar zich toe te trekken.
Helaas moest de heer Brand die locatie na vijf jaar verlaten, omdat de gemeente de grond nodig had voor het nieuw te bouwen Jacobus ziekenhuis (waarover in een latere aflevering meer). Er kon grond worden gekocht aan de overkant van de Langeweg. Dit ging gepaard met een verhuizing van Zwijndrecht naar Ambachts grondgebied. In november 1972 ging op de nieuwe locatie Brand's Tuincentrum 'Klein Aalsmeer' open. Ambachts toenmalige burgemeester J.C.de Ridder verrichtte de opening. Het was voor die tijd een hypermodern centrum, zoals er voor die tijd nog maar enkelen in het land bestonden. Het centrum was voorzien van een grote overdekte kas van ca 2000 m2. Daarmee was het bebouwd oppervlak vier keer zo groot als aan de Bootjessteeg. Vier jaar later kwam er een aparte kwekerij bij het bedrijf. (gevestigd achter de woningen aan de overkant van de Krommeweg.)
De tuincentra kwamen landelijk steeds beter in de markt. Klein Aalsmeer speelde hier op in door een steeds breder assortiment te bieden. In 1994 viel het besluit om een geheel nieuw en groter tuincentrum te bouwen. Dit is het centrum dat wij heden ten dage nog steeds kennen. Brand was intussen de naam 'Intratuin' gaan voeren. In 2003 meldde zich een aantrekkelijke koper, die het florerende bedrijf graag wilde overnemen.

Dit is in het kort de geschiedenis van een bedrijf dat rond deze tijd 50 jaar bestaat.

Shopbox

Meer berichten