De meeste geringde kokmeeuwen hebben alleen een kleine metalen ring, zoals aan de linkerpoot van deze Kroatische kokmeeuw. Deze zat in 2014 en 2015 in het Baxpark. (FOTO: Cornelis Fokker)
De meeste geringde kokmeeuwen hebben alleen een kleine metalen ring, zoals aan de linkerpoot van deze Kroatische kokmeeuw. Deze zat in 2014 en 2015 in het Baxpark. (FOTO: Cornelis Fokker)

Kokmeeuwen komen van ver

Ze zullen niet snel iemand ontgaan: de meeuwen in het Baxpark. Net als iedere winter komen deze kokmeeuwen om te overwinteren. Het is een relatief kleine soort die in grote getale in Nederland overwintert, waar ze altijd meeprofiteren als de eendjes gevoerd worden. Wellicht denkt u wel dat deze beestjes het park niet uitkomen, maar niks is minder waar. Ze komen van ver.

Dat is bekend door onderzoek. Veel vogels worden namelijk van een ringetje om de poot voorzien, waarop een code staat waardoor een vogel individueel te herkennen is. Wanneer je die ringetjes afleest kan je dus zien waar het exemplaar vandaan komt en waar die is gezien. Elke winter probeer ik zo geringde kokmeeuwen in Ambacht af te lezen. En wat blijkt? Sommige exemplaren komen elke winter terug. Zo zag ik vorige week weer een Zweedse kokmeeuw van minimaal 14 jaar, die vanaf 2012 elke winter in Ambacht zit. Ook een Tsjechische kokmeeuw is al jaren trouw in Ambacht en houdt zich vaak bij de Schoof op. Andere exemplaren komen daarentegen af en toe even buurten en heb ik dus maar een enkele keer in het parkje gezien. De verscheidenheid aan herkomstgebieden blijkt groot, want naast de eerder genoemde zag ik de afgelopen jaren vogels uit Nederland, België, Duitsland, Litouwen, Kroatië, Denemarken en zelfs Rusland. In al deze landen broeden kokmeeuwen met name in uitgestrekte moerassen. In de winter verlaten ze die en trekken gedeeltelijk dus naar steden. Daar is het gewoon makkelijk om voedsel te vinden, zo ook in het Baxpark. Bij het eendjes voeren is het dus wel aardig om te beseffen dat de meeuwtjes van ver komen. Echt van ver.

Heeft u vragen? Mail naar: cornelisfokker@gmail.com.

Meer berichten