Alzheimer Café in Zwijndrecht

Elke eerste woensdag van de maand wordt er in Swinhove Zwijndrecht het Alzheimer Café georganiseerd. In 2018 bestaat het initiatief achttien jaar. In het Alzheimer Café wordt er gepraat over alles wat met dementie te maken heeft.

Zwijndrecht/H.I.Ambacht - Dementie is een zwaar onderwerp. In het Alzheimer Café wordt geprobeerd het onderwerp toegankelijker te maken en het taboe te doorbreken. Carla van der Slot, de coördinator, organiseert het café samen met zo'n tien vrijwilligers. Van der Slot: "Veel mensen hebben angst om over dementie te spreken, terwijl dat niet nodig is. Eén op de vijf mensen in Nederland krijgt een vorm van dementie. Het Alzheimer Café is bedoeld om onder het genot van een kopje koffie of thee ervaringen te delen en adviezen met elkaar uit te wisselen."
Tijdens het Alzheimer Café wordt er een gastspreker, vaak een deskundige, geïnterviewd. Elke maand wordt er een ander onderwerp behandeld. Voorbeelden zijn: wat is dementie? Hoe ga je er mee om? Hoe wordt de diagnose gesteld? Er is altijd ruimte voor vragen vanuit het publiek. Daarnaast is er een casemanager aanwezig die openstaat voor alle vragen. Verder is er een boeken- en folderstand met informatie over dementie. Tegen betaling van statiegeld kunnen bezoekers een boek lenen.
Mensen die lijden aan een vorm van dementie kunnen samen met de familie het Alzheimer Café bezoeken. Vaak krijgen familieleden plotseling de rol van mantelzorger toegewezen. Van der Slot: "De ziekte ontwikkelt zich onvoorspelbaar, met als gevolg dat de mantelzorgers vaak achter de feiten aanlopen. Het accepteren van een nieuw stadium van dementie heeft tijd nodig en voor je het weet, bevindt de patiënt zich al in het volgende stadium." Ondanks het zware onderwerp kan het Alzheimer Café gezien worden als een avondje uit. Van der Slot: "Het is een ontmoetingsplek waar je tegelijkertijd veel van leert. Het Café gaat gepaard met een lach en een traan." In februari treedt Jan van der Hammen op met een mini-cabaret. Hij geeft op een speelse manier tips hoe je om kunt gaan met diverse moeilijke situaties uit het leven met iemand die lijdt aan dementie. Verder komt er in de eerste helft van 2018 een huisarts en een geriatrisch verpleegkundige. In de zomer is er een speciaal programma. Meer informatie volgt.
Het Café gaat open om 19:00 uur en om 19:30 uur begint het gesprek met de deskundige. Ook bezoekers uit Hendrik-Ido-Ambacht zij van harte welkom. Aanmelden hoeft niet. Voor meer informatie, neem contact op met Carla van der Slot (alzheimercafezwijndrecht@gmail.com, mobiel: 0654665264).

Meer berichten