Brandganzen trekken weg naar het zuiden na hevige sneeuwval, op zoek naar voedsel. (FOTO: Jan-Kees Bossenbroek)
Brandganzen trekken weg naar het zuiden na hevige sneeuwval, op zoek naar voedsel. (FOTO: Jan-Kees Bossenbroek)

Code rood, ook voor de vogels

Afgelopen week zorgde een pak van ruim tien centimeter sneeuw voor code rood; maatschappij ontwrichtende omstandigheden. Ook een gedeelte van de vogelsamenleving wordt door zulke sneeuwval ontwricht. Met name de soorten die op of in de bodem hun voedsel zoeken zijn de dupe, hun eten is onbereikbaar geworden. Door gebrek aan voedsel gaan ze dan ook vaak na hevige sneeuwval trekken, op zoek naar locaties zonder of met minder sneeuw. Naar het zuiden dus meestal.

Op de dinsdag waren dan ook grote groepen brandganzen te zien die naar het zuiden trokken. Over de Crezéepolder zag ik met enkele andere vogelaars tot wel 3000 van deze zwart-witte ganzen overkomen. Ondanks dat ze rond de poolcirkel broeden en dus wel wat kou gewend zijn, kunnen ze met tien centimeter sneeuw niet bij het gras komen. Dan zit er niets anders op dan verder te trekken, op zoek naar voedsel.

Overigens zijn niet alleen ganzen de dupe, ook veldleeuweriken en kramsvogels kwamen langs. Deze zangvogels overwinteren ook in Nederland, maar de zaden en wormen die ze eten worden ook onbereikbaar. Daarnaast vlogen ook bijna twintig grote zilverreigers over naar het zuiden. Deze witte reigers, misschien hebt u ze weleens gezien, eten in de winter graag muizen. Met sneeuw zijn die natuurlijk veel lastiger te bereiken. Ondanks dat het dus maar een enkele dag met sneeuw was, blijkt de vogelgemeenschap gelijk te reageren. Nu de dooi gelijk weer heeft ingezet zijn het voor deze soorten echter geen levensbedreigende omstandigheden. Dit kunnen ze prima aan. Maar wie weet, de winter kan natuurlijk nog écht zwaar voor ze worden.
cornelisfokker@gmail.com

Meer berichten