Al ruim 25 jaar is Wil betrokken bij de bibliotheek in De Blije Borgh. (FOTO: Cees van Meerten/FotoExpressie)
Al ruim 25 jaar is Wil betrokken bij de bibliotheek in De Blije Borgh. (FOTO: Cees van Meerten/FotoExpressie)

UVV-vrijwilliger aan het woord: Wil Blokland

UVV Hendrik-Ido-Ambacht is een afdeling van de Unie van Vrijwilligers Nederland. In Ambacht werkt de UVV voor de zorg- en welzijnsorganisatie De Blije Borgh, waar ook de locaties Emmastaete, Sophiastaete en Wielstaete onder vallen. In deze rubriek komt een vrijwilliger van UVV aan het woord.

door Heleen Versprille

Iedere dinsdag- en vrijdagmorgen verzorgen vrijwilligers het uitlenen van boeken, muziek cd's en luisterboeken in De Blije Borgh. Al ruim 25 jaar is Wil Blokland betrokken bij de bibliotheek, en nog steeds doet zij haar werk als projectleider met veel plezier. "Ik heb altijd graag gelezen, in de bieb ben ik dus echt op mijn plek. Als bewoners niet naar beneden kunnen komen, bezorgen wij de boeken bij hen op de kamer. Thuis maak ik een catalogus op de computer zodat er een goed overzicht van de collectie is en mensen al vooraf de boeken kunnen uitkiezen die ze graag willen lezen. Het is fijn dat wij ook grootletterboeken en luisterboeken in huis hebben, daar is best veel vraag naar."

Ooit was Wil als vrijwilliger in het weekend actief bij korfbalclub DVS '69. Maar haar kinderen gingen het huis uit en de man van Wil kon al op jonge leeftijd met pensioen. "Omdat we niet de hele dag met zijn tweeën wilden thuiszitten, besloten we allebei om vrijwilligerswerk bij de UVV te gaan doen. Naast dat het een leuke tijdsbesteding is, maak je je ook nuttig voor anderen. En voor mij is het sociale aspect ook belangrijk. Je hebt een groep mensen om je heen, vrijwilligers en vaste medewerkers, waarmee je goed kunt samenwerken en waarbij je terecht kunt als er iets is. Dat geldt trouwens ook voor de bewoners. Ze komen naar de bibliotheek om boeken te lenen maar een gezellig praatje is voor hen minstens zo belangrijk. Je merkt dat er waardering is voor vrijwilligers, we krijgen veel fijne reacties. Het werk wil ik nog echt niet missen; zo lang ik gezond blijf, ben ik als vrijwilliger te vinden in de bieb!"

Meer berichten