De strijdt voor behoud tropengeneeskunde

Met een brok in haar keel amputeerde ze de arm van een jong meisje, ze assisteerde onder moeilijke omstandigheden bij een uren durende schildklieroperatie en ze voerde onder supervisie een openbuikoperatie uit bij een jongen van acht.

Dordrecht - Heleen Koudijs wordt deels in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgeleid tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde, ofwel AIGT (vroeger 'tropenarts'). Ze bracht afgelopen najaar in de praktijk wat ze heeft geleerd, tijdens een chirurgische missie in een ziekenhuis in Tanzania, onder leiding van een ervaren chirurg en tropenarts. Heleen: "Als AIGT worden we opgeleid om zorg te kunnen verlenen in ontwikkelingslanden en armoedegebieden waar nauwelijks mogelijkheden en middelen aanwezig zijn, zoals in Tanzania." Doordat structurele overheidsfinanciering uitblijft, dreigt de opleiding tot AIGT in ons land verloren te gaan. Nu ze weer terug in Nederland is, vraagt Heleen daarom aandacht voor de campagne Into the World, die is opgezet om bewustwording en draagvlak te creëren voor deze medische specialisatie.

"Ik ben blij dat het Albert Schweitzer ziekenhuis de opleiding tot AIGT faciliteert", zegt Heleen. "De opleiding in Nederland is uniek in de wereld. Naast een jaar stage bij de chirurgie of kindergeneeskunde en een jaar stage bij de gynaecologie, volgen we opleidingsdagen op het gebied van psychiatrie, KNO, antibiotica, tandheelkunde.

..

"

Meer berichten