Bakster Mariska is lekker bezig

Ruim een jaar geleden won Mariska Nijmeijer-Simons uit Zwijndrecht de eerste bakwedstrijd van het televisieprogramma Koffietijd. Het afgelopen jaar heeft ze zichzelf meer ontwikkeld op het gebied van bakken.

door Eline Lohman

Zwijndrecht - Mariska heeft sinds het winnen van de bakwedstrijd niet stilgezeten, vertelt ze. "Ik heb het afgelopen jaar onder meer twee keer een cursus gevolgd bij Hidde de Brabander, ook wel bekend van De Chocoladeshow op RTL4. Vroeger had hij een functie als chef-patissier bij 3-sterren restaurant Parkheuvel te Rotterdam en de Librije in Zwolle. Bij de eerste cursus heb ik de fijne kneepjes geleerd om macarons te maken, een van de moeilijkste koekjes om te maken. De perfectie zit hem in de juiste balans tussen krokant en taai in het koekje en een zachte vulling. Ik heb geleerd om vullingen hiervoor te maken, zoals ganaches en een frisse fruitvulling. Bij de tweede cursus, 'Het geheim van de patisserie', heb ik geleerd om patisserierecepten te maken."
Ook eigen creaties kwamen voorbij. "Ik heb het afgelopen jaar veel eigen creaties gemaakt en daar recepten voor mezelf voor uitgeschreven. Familie, vrienden en collega's geven hier altijd erg goede reacties op en zijn blij met al die lekkere baksels. Het winnen van de wedstrijd heeft me zeker wat opgeleverd. Ik ben vorig jaar december nog een keer uitgenodigd bij Koffietijd om een kersttaart te maken tijdens een kerstuitzending. Verder ben ik benaderd door De Bakclub.nl om als één van de 'Meesterbakkers' een aantal keer per maand een recept te schrijven voor de blog. Alleen de 'meesterbakkers' schrijven recepten. Dat is natuurlijk een supermooi compliment als je daarvoor wordt gevraagd."
Als Mariska gevraagd wordt naar enkele bakrecepten die ze het afgelopen jaar heeft gemaakt, antwoordt ze dat het er eigenlijk teveel zijn om op te noemen. Toch schudt ze er een paar uit haar mouw. "Ik heb een Friese oranjekoek - een specialiteit uit Friesland - gemaakt, een pistachenoten carameltaart, een Unicorn taart, een chocolade Bossche bolletjes vlaai en huisgemaakte advocaat volgens het recept van mijn oma. En nog veel meer."
Plannen voor 2018 zijn er al. "Ik denk erover na om mezelf aan te melden voor het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. Lijkt me erg leuk om mee te doen. Verder wil ik mijn kennis nog verder uitbreiden met cursussen en workshops en het ontwikkelen van nieuwe creaties. Mijn passie voor bakken is nog steeds heel groot. Ik ben al vanaf jongs af aan bezig met bakken, maar de laatste jaren ben ik er veel meer mee bezig. Ik probeer iedere week wel iets te bakken." Zie www.instagram.com/mariskaspastry/.

Meer berichten