Aandacht voor technologie

Het project CodeUur Drechtsteden, dat vrijdag haar kick-off beleefde bij de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, is er voor meer dan 1500 leerlingen in de Drechtsteden. Ook basisscholen in Zwijndrecht, Ambacht en Heerjansdam doen mee.

door Eline Lohman

Zwijndrecht/H.I.Ambacht - CodeUur Drechtsteden haakt aan bij het wereldwijde initiatief 'Hour of Code', waarbij miljoenen studenten in één uur kennismaken met informatica en programmeren. Voor dit project is de samenwerking tussen de docenten ICT/ Techniek van de PABO InHolland Dordrecht en de docenten ICT/Media van het Da Vinci College verder uitgebouwd. Zij hebben gezamenlijk 60 mbo en hbo studenten opgeleid die vrijdag 8 december een programmeerles gaven aan basisschoolleerlingen in de Drechtsteden.
"Wij doen veel met innovatie en technologiepromotie," vertelt Wouter Sieuwerts, van het LeXlab. "We geven trainingen aan basisschooldocenten over hoe technologie in de klas werkt en merkten dat er belangstelling was om meer te weten te komen over dit onderwerp. Leerlingen vinden het erg leuk om meer te weten te komen over technologie en programmeren. De samenleving verandert snel en het is erg relevant om met elkaar te kijken hoe we leerlingen onderwijs kunnen bieden dat aansluit op de vraag. Hoe ga je om met informatie? Hoe zoek je info op? Allemaal relevante vragen waar scholen mee aan de slag kunnen. Momenteel zijn scholen aan het kijken of ze met dit onderwerp verder willen gaan – bijvoorbeeld in de vorm van lessen – en dat beslissen zij zelf."
Een van de deelnemende scholen was Kindcentrum Hart van Meerdervoort, met obs De Dolfijn. Anna Westerhout, leerkracht groep 6: "De leerlingen kregen onder meer een opdracht om kennis te maken met programmeren. Een leerling was de robot, een andere leerling programmeur. De programmeur moest de robot naar de kerstboom verplaatsen door opdrachten te geven. Vooraf was ongeveer 20 procent geïnteresseerd in een baan als programmeur. Na CodeUur 30 procent. Iedereen heeft het als erg leuk en interessant ervaren. Het overgrote deel van de klas wist niks over programmeren en nu wel."
Ook obs De Dukdalf uit Ambacht deed mee aan de kick-off, vertelt Ireen Pennings, leerkracht van groep 7. "Alles gaat tegenwoordig via de computer en dus ook bij ons in de klas. Leuk om de kinderen zo'n project te laten ervaren. We gaan nog kijken of we een vervolg op de kick-off willen geven in de vorm van extra lessen."
Andere scholen uit de regio die meededen waren sbo De Steenen Kamer, obs De Dolfijn locatie Sterrenwacht, De Brug en De Kim uit Zwijndrecht en Kindcentrum De Rank uit Heerjansdam.

Meer berichten