Logo dekombinatie.nl


De Werkgroep dementievriendelijke gemeente streeft naar een open en lichte benadering.
De Werkgroep dementievriendelijke gemeente streeft naar een open en lichte benadering. (Foto: Sandra Vlielander)

Wegwijs maken over dementie

Op donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. De werkgroep dementievriendelijke gemeente houdt die dag een informatiemiddag in Cultureel Centrum Cascade. Het thema van de dag is 'Dementie: toch actief en meedoen'.

H.I. AMBACHT "Ambacht vergrijst en mensen moeten langer thuis blijven wonen. Met die realiteit moeten we als samenleving leven en rekening houden. Het betekent dat mensen zo lang mogelijk actief moeten blijven en zoveel mogelijk zelf moeten doen. Daarvoor is hulp van de omgeving nodig. En dat betekent weer dat we met elkaar de mensen met dementie en de mantelzorgers om hen heen moeten steunen en opvangen", zegt Alice van Wingerden, wijkverpleegkundige van de Blije Borgh en lid van de Werkgroep dementevriendelijke gemeente. Die werkgroep wordt verder gevormd Merel Muller van MEE, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige Paulien Schalk en Christine Ruinaard van Blije Borgh.

Om mensen wegwijs te maken over wat dementie is en betekent houdt de Werkgroep een laagdrempelige middag voor iedereen die in zijn of haar omgeving te maken heeft met iemand met (beginnende) dementie. Merel Muller: "Het kan gaan om je buurvrouw, je man of moeder. Maar de middag is ook interessant voor mensen die in de zorg werken." Iedereen kan 21 september vanaf 13.00 uur bij Cascade binnen lopen om in een van de zalen een lezing of workshop bij te wonen. De middag is verdeeld in twee rondes. Van 13.30 tot 14.30 uur gaat in de ene zaal notaris Goedegebuure in op het belang van een levenstestament, oftewel het vastleggen wie beslissingen mag nemen als men dat zelf niet meer kan. Tegelijkertijd legt Paulien Schalk in een andere ruimte uit wat dementie is. Merel Muller: "Soms lijdt iemand niet aan dementie maar is men bijvoorbeeld depressief". In een derde zaal gaat Lenie de Pater van MEE in op de rol van mantelzorgers, die niet alleen voor de ander, maar ook voor zichzelf moeten zorgen.

Na een pauze herhalen notaris Goedegebuure en Paulien Schalk hun workshop van 15.00 tot 16.00 uur. Tegelijkertijd geeft Anja Krougman, bekend van de bewegingslessen voor senioren van Hi5Ambacht, een workshop bewegen en vallen. Samen met de bibliotheek heeft de werkgroep Dementievriendelijke gemeente er verder voor gezorgd dat er in de bieb een boekentafel staat met allerlei boeken over dementie.

De onderwerpen zijn ernstig, maar de leden van de werkgroep streven naar een open en lichte benadering. "We houden de middag in Cascade, op neutraal terrein." Tegelijkertijd is het het thuisfront van het Sociaal Wijkteam, waar wekelijks inloopspreekuur is. Zie ook op Facebook Sociaal Wijkteam Ambacht.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox