Logo dekombinatie.nl


Matthijs in zijn nieuwe appartement. (Foto: Rob Withaar)
Matthijs in zijn nieuwe appartement. (Foto: Rob Withaar) (Foto: Rob Withaar)

'Groep voelt zich verbonden'

Stichting Anderdak heeft net een feestje achter de rug: de officiële opening van de nieuwe wijk Zomertaling in Hendrik-Ido-Ambacht. In deze wijk zijn negen eengezinswoningen omgebouwd tot 15 zelfstandige wooneenheden voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij hebben officieel hun intrek genomen in een woonvorm  waarbij ouders de regie over het project.

Door Eline Lohman

H.I.AMBACHT - Het project bestaat uit 15 appartementen en daarnaast gezamenlijke ruimten voor bewoners en begeleiding, zoals onder meer een woonkamer en keuken. De bewoners wonen er al sinds begin april, maar 30 augustus vond het opleveringsfeest plaats.

Een van de bewoners is Matthijs Withaar. Hij heeft het syndroom van Down. Zijn moeder, Magda Withaar, is erg blij met de woonvoorziening. "Wij waren op zoek naar een begeleid wonen project voor Matthijs. Hij was toen 24 jaar en wij vonden het belangrijk dat hij meer contact met anderen kon maken, zelfstandiger zou worden en een eigen woonruimte zou krijgen. We merkten dat Matthijs behoefte had aan een eigen vriendenkring."

Toen het gezin van het ouderinitiatief stichting Anderdak hoorde, had het gelijk oren naar het wooninitiatief. "De visie en opzet spraken ons erg aan: een huizenblok van negen woningen in een nieuwe woonwijk, waarin een woonvorm voor mensen met een beperking werd opgezet. Er is dag en nacht zorg en begeleiding aanwezig die wordt verleend door WoondroomZorg. Anderdak is een stichting waarin de ouders de regie hebben en dat is het mooie. Als ouders van de bewoners vormen we een actief team en werken we samen om te zorgen dat  alles goed geregeld is voor onze kinderen."

Begin 2016 werd Matthijs aangemeld en hij woont nu bij Anderdak sinds april van dit jaar. Magda: "Hij heeft ruim een jaar de tijd gehad om te wennen aan het idee van 'uit huis gaan' en is er langzaamaan naar toe gegroeid. We zijn vaak gaan kijken naar de vorderingen van de bouw en hij zag zijn huisje steeds completer worden en heeft zelf voor de inrichting gekozen. Inmiddels is het al een leuke groep geworden, die gezellig samenwoont en zich met elkaar verbonden voelt."

Matthijs heeft het erg naar zijn zin bij Anderdak, volgens zijn moeder. "De overgang hebben we geleidelijk gedaan; telkens een nachtje meer slapen en nu is hij de meeste tijd daar. Hij regelt nu meer zelf  en we zien dat hij daarin gegroeid is. Hij geniet van het samenwonen met andere bewoners en van de gezelligheid in de gemeenschappelijke ruimte en bij gezamenlijke activiteiten. Hij vindt het fijn dat zijn vriend Patrick boven hem woont; ze zijn vaak bij elkaar en maken veel plezier. Wij zijn blij dat we ons bij dit wooninitiatief hebben aangesloten. Het is best een hele stap als ouders, om Matthijs los te laten, maar hij was er wel aan toe en voelt zich echt thuis bij Anderdak. Dat geeft ons het vertrouwen dat hij daar zijn eigen plekje gevonden heeft." Zie www.anderdak.nl.
 

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox