Logo dekombinatie.nl


De gasten, veelal Eritreeërs, scheppen hun eten op in de avondzon.
De gasten, veelal Eritreeërs, scheppen hun eten op in de avondzon.

Ericlub viert Suikerfeest

Zwijndrecht - "Socialiteit, samenwerking en solidariteit", dat is de slogan van de Ericlub, die zaterdag 8 juli het Suikerfeest vierde. Dat was nogal laat.

"Door de lange daglichtperiode hadden we dit jaar een zware Ramadan die ons zo uitgeput heeft dat we na afloop echt geen energie meer hadden om iets te organiseren", verklaart A. Amer. Hij is voorzitter van de Ericlub en woont al twintig jaar in Nederland. Net als enkele andere bestuursleden, spreekt Amer inmiddels goed Nederland.

Voor de Ericlub houdt Amer de meeste toespraken in het Arabisch. "De Eritrese stamtalen verschillen onderling, maar de meesten verstaan wel Arabisch en we willen ook toegankelijk zijn voor andere vluchtelingen en statushouders, bijvoorbeeld Syriërs en Somaliërs. Zij spreken bij aankomst nog een Nederlands en het is fijn om ze dan in hun eigen taal hier wegwijs te maken." Dat klinkt niet bepaald als integratie, maar dat ligt toch anders illustreert Amer: "Veel nieuwkomers zijn opgegroeid met vee en hutjes, terwijl ze hier in een stedelijke samenleving terechtkomen, wat tot allerlei problemen kan leiden. Zo was ik eens bij een Eritreeër die geen elektrisch licht had, dus de man ging slapen, zodra de zon onderging. Dat is vooral 's winters onpraktisch. Het bleek dus dat de man niet wist hoe het werkte. Ik drukte de schakelaar in en het licht floepte aan boven de verbouwereerd kijkende man. In zijn eigen taal kon ik het hem toen uitleggen."

Samenwerking

Op een vergelijkbare manier ziet Amer het leerplan dat hij zelf coördineert. "Ons leerplan moet een brug vormen tussen de culturen van de nieuwkomers en die van West-Europa. Zo geven we de nieuwkomers les in de Nederlandse taal en cultuur, evenals in de Europese geschiedenis, waarbij we moeilijke onderwerpen als het fascisme niet schuwen. Hiervoor werken we nauw samen met basisschool De Dolfijn, waarbij we zelf ook enkele leraren leveren", licht Amer toe. Al snel stond een van de leraren op. "Ik ben Ibrahim en ben twee jaar geleden uit Aleppo gevlucht en inmiddels woon ik in Alblasserdam met mijn gezin. We zijn blij dat we hier veilig zijn en we vinden het fijn om hier onze talenten in te zetten. Toch blijft Syrië ons thuisland; zodra het veilig is, willen we terug." Na deze woorden begon het Suikerfeest met een heerlijk maaltijd met veel rijst, lamsvlees en allerlei exotische vleessoorten. Ondanks hun eigen cultuur was de Ericlub heel gastvrij en ze sloten de bijeenkomst af met spelletjes. "Dat is ook goed voor de nieuwkomers, want zo leren we hen ook kennen", verduidelijkt Amer. Meer informatie staat op de Facebook-pagina van de Ericlub.

Reageer als eerste
Meer berichten