Logo dekombinatie.nl


Het gerenoveerde Kerkplein vormt zaterdag 17 juni het podium van een gezellige zomerfair.
Het gerenoveerde Kerkplein vormt zaterdag 17 juni het podium van een gezellige zomerfair.

Feest op het gerenoveerde Kerkplein

Wethouder Floor van de Velde opent zaterdag 17 juni officieel het gerenoveerde Kerkplein. Met een feestelijke zomermarkt wordt het plein daarna opnieuw in gebruik genomen.

H.I.AMBACHT - Het historische Kerkplein, met een gedeelte van de Dorpsstraat en het pleintje voor de dagwinkeltjes, is helemaal opnieuw bestraat. Rond de kerk zijn de bestaande, voor de kerk zo karakteristieke gebakken klinkers hergebruikt. Om meer eenheid te creëren, is de bestrating van de weg en van het pleintje voor de winkels vervangen voor dezelfde gebakken steentjes in diverse formaten en kleuren. Er zijn oude lantaarns geplaatst en er zijn drie klassieke bankjes neergezet. Als blikvanger en verwijzing naar de oude dorpspomp is een modern watertappunt aangelegd. Fietsklemmen zorgen ervoor dat fietsers hun fiets even kunnen stallen en afvalbakken moeten helpen om het plein schoon te houden.
De herinrichting van het Kerkplein is een van de projecten die mogelijk worden gemaakt door middelen uit het CAI-fonds. Het is de bedoeling dat het nieuwe Kerkplein fietsers en andere passanten uitnodigt om even pauze te nemen en te genieten van het historisch aangezicht van de Dorpskerk.
Om de heropening te benadrukken, zorgt het Historisch Genootschap voor een feestelijke dag. Blikvanger is de kostuum- en volksdansgroep De Schampeljoen uit Dordrecht, die optreed om 11.00 en 13.30 uur. De groep voert in historische kostuums enige volksdansen uit en geeft uitleg over verschillende historische klederdrachten, van Friesland tot Limburg, zoals die vroeger werden gedragen.
In de 25 kramen van de zomerfair, die van 10.00 tot 16.00 uur op het Kerkplein wordt gehouden, ligt het accent op kunst, creativiteit en streekproducten. Er is een boekenkraam met kinderboeken en een kraam met oudhollands snoep. Plaatsgenoot en klompenmaker Cees Biesbroek demonstreert hoe hij jarenlang klompen maakte. Liefhebbers kunnen de toren van de Dorpskerk beklimmen en In de monumentale Dorpskerk kan men de prachtige preekstoel en heel oude glas-in-loodramen bekijken. Geheel in stijl zet een fotograaf bezoekers op de foto, zoals honderd jaar geleden. Voor passende Ot en Sien-kledij wordt gezorgd.
In Oudheidkamer Den Brommert van het Historisch Genootschap is een tijdelijke expositie ingericht. Mensen van het Historisch Genootschap zijn aanwezig om te vertellen over het archief en het werk van het Genootschap. 's Middags wordt voor de kleine kinderen verhaaltjes gelezen en er is een tekenwedstrijd.

Reageer als eerste
Meer berichten