Logo dekombinatie.nl


Het is niet altijd gemakkelijk om nierpatiënt te zijn. Het gaat niet alleen om dialyse – je hele leven wordt erdoor beïnvloed."
Het is niet altijd gemakkelijk om nierpatiënt te zijn. Het gaat niet alleen om dialyse – je hele leven wordt erdoor beïnvloed."

Ambachtse nierpatiënte in 'Wie maakt het verschil?'

Wie afgelopen maandagavond naar NPO2 keek, kon Jacqueline van de Merwe uit Hendrik-Ido-Ambacht zien in de eerste aflevering van het programma 'Wie maakt het verschil?'. Hierin vertelde de Ambachtse hoe het is om nierpatiënt te zijn.

H.I.AMBACHT - Jacqueline van de Merwe is 25 jaar nierpatiënt en al drie keer getransplanteerd. Maandag 12 juni om 18.45 uur was zij te zien bij NPO2 in de eerste aflevering van tv-programma 'Wie Maakt Het Verschil?'. Zij vertelde aan Stanley Burleson - ambassadeur van de Nierstichting - over haar leven met dialyse en de impact hiervan op haar leven.

"Sinds twee jaar ben ik afhankelijk van dialyse. Dat doe ik 's nachts, in het dialysecentrum. Mijn lichaam heeft daar meer baat bij dan als dat overdag gebeurt. Mentaal is het pittig. Het maakt me angstig dat ik afhankelijk ben van het dialyseapparaat. Dat als ik ermee stop, dat het klaar is."

Eén nier werkte elf jaar, de opvolgende twee transplantaties mislukten. "Ik hoop in de toekomst gebruik te kunnen maken van de draagbare kunstnier. Deze maakt dialyse mogelijk buiten het ziekenhuis en op ieder gewenst moment. Die kunstnier zou me veel meer bewegingsvrijheid en kwaliteit van leven geven. Ik kan dan weer heerlijk elke nacht naast mijn man slapen, eindelijk eens een avondje langer blijven zitten bij familie en vriendinnen. Nu doen we dat wel, maar is het een hoop geregel. Als wij bijvoorbeeld een weekje naar Duitsland gaan, zorg ik altijd dat ik in een lokaal dialysecentrum toch mijn nachtelijke nierdialyse kan ondergaan."

In het nieuwe televisieprogramma ontmoet een BN'er onderzoekers, hulpverleners en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor een betere toekomst. Ze zien medische innovaties, effectieve projecten en ontmoeten zeer bevlogen mensen die allen op hun eigen manier het verschil willen maken. In de eerste aflevering op ging Stanley Burleson op zoek naar de medische revoluties in het nieronderzoek.

Jacqueline vond het 'erg leuk' om mee te doen. "Ook heel inspannend. Want het gaat toch over je leven en dat is best zwaar, daarover vertellen. Maar het is ook fijn om mijn verhaal te kunnen vertellen. Het is niet altijd gemakkelijk om nierpatiënt te zijn. Het gaat niet alleen om dialyse – je hele leven wordt erdoor beïnvloed." Ze twijfelde geen moment toen ze werd benaderd. "Ik hoefde er niet over na te denken – ik wilde graag vertellen over het probleem van dialyseren en ik wilde het verhaal van het leven van een nierpatiënt naar buiten brengen. Wat mijn omgeving ervan vindt dat ik meegedaan heb aan een tv-programma? Heel knap."

Reageer als eerste
Meer berichten