Marina is naast vloggen ook dol op paardrijden.
Marina is naast vloggen ook dol op paardrijden.

Marina Katarina Kovac wil 'laten zien wat blinden kunnen'

Marina Katarina Kovac (12) uit Hendrik-Ido-Ambacht is op jonge leeftijd blind geworden. Dat weerhoudt haar er niet van om veel te vloggen. Ze wil met een speciale actie geld ophalen voor onderzoek naar oogziektes.

H.I.AMBACHT - Door een zeldzame vorm van oogkanker is Marina op jonge leeftijd beide ogen kwijtgeraakt.

Ze is blind, maar kan nog heel veel doen, vertelt ze.

"Ik ben dol op paardrijden en wat ik ook heel erg graag doe, is vloggen. Daarom heb ik een eigen YouTube-kanaal opgezet. Waarom? Omdat ik mensen wil laten zien wat ik doe. Ik kan lekker mezelf zijn en veel praten."

Er zit ook een dieper liggende gedachte achter.

Namelijk: laten zien dat Marina ondanks haar handicap nog van alles kan doen.

"Ik krijg vaak van mensen te horen dat ze veel respect voor me hebben, als ze een vlog van me gezien hebben. Ze zijn verrast dat ik zoveel kan doen, want ze dachten van niet. Mijn vlogs gaan eigenlijk over van alles. Niet alleen over blindheid."

De leerlinge van het DevelsteinCollege krijgt ook goede reacties van klasgenoten op de inmiddels ruim zevenhonderd video's, die zij in twee jaar tijd al maakte.

"Ze vinden het heel erg leuk en ze vinden het cool dat ik nu die actie gestart ben."

Marina heeft het over een speciale actie waar ze aan mee doet.

Met de actie 'Blind voor 1 dag' wil ze andere YouTubers zo ver krijgen dat zij zelf ervaren hoe het is om blind te zijn.

Dat gebeurt op 21 juni, de langste dag van het jaar.

"Ik wil hiermee 10.000 euro ophalen voor onderzoek naar oogziektes. Ik kan niet meer geholpen worden met onderzoek, maar anderen wel. En als ik later kinderen krijg, dan hebben zij vijftig procent kans om ook een oogziekte te krijgen, dus eigenlijk is het voor mij wel belangrijk. Via mijn vlogs probeer ik geld op te halen en dat gaat aardig. Via familie en vrienden, maar een aantal bekende YouTubers heeft ook al toegezegd om zelf te ervaren hoe het is om blind te zijn en dus de actie te steunen. Ik heb nu 500 euro opgehaald met mijn vlogs en ik hoop dat met die actie nog veel meer geld binnenkomt."

Haar moeder Joey de Man is maar wat trots op haar dochter en haar inzet.

"Supergaaf dat ze die vlogs maakt en een actie opgezet heeft. Hoe ik Marina zou omschrijven? Ze is heel pittig! 'Niet kunnen' komt niet in haar woordenboek voor."

Zaterdag 3 juni wordt in Barendrecht een actie autoruiten wassen gehouden, ook voor dit doel.

Meer informatie is te vinden op de website op www.blindvoor1dag.nl/actie/marina-kovac.

Shopbox

Meer berichten