<p>De eerste jongeren in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht hebben hun maatschappelijke diensttijd afgerond.</p>

De eerste jongeren in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht hebben hun maatschappelijke diensttijd afgerond.

(Foto: Martijn van de Griendt)

Eerste jongeren ronden maatschappelijke diensttijd af

Dertig jongeren in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht hebben met succes hun maatschappelijk diensttijd (MDT) afgerond.

Regio - Door mee te doen met MDT ontdekten de jongeren hun talenten en deden ze tegelijkertijd iets goeds voor een ander. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis reikte vrijdag 4 juni het eerste certificaat uit.

De jongeren rondden als een van de eersten in het land hun MDT af. Zij deden werkervaring op bij het proefproject The NXT Chapter, dat begeleid wordt door Jongerenwerk R-Newt.

Het programma Maatschappelijk Diensttijd is een landelijke samenwerking tussen de Nationale Jeugdraad (NJR), Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), ZonMw, provincies, gemeenten en de Rijksoverheid. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is politiek verantwoordelijk voor het programma.

Jongeren in diverse gemeenten doen in proefprojecten van MDT werkervaring op. In de Drechtsteden zijn dat Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido Ambacht. Daar zijn meerdere proefprojecten actief. Een overzicht van alle pilots in de regio is te zien op www.dordrecht.nl/maatschappelijkediensttijd.

Dordrecht startte begin 2020 het MDT-proefproject The NXT Chapter. The NXT Chapter is een programma voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die wonen in de Drechtsteden en klaar zijn met de middelbare school. Ze kunnen daarna in een half jaar tijd, twee dagen per week werkervaring opdoen; hun talenten ontwikkelen en deze op een praktische manier inzetten voor zichzelf, anderen en de samenleving. Zij werken hierbij aan eigentijdse opdrachten en ontmoeten nieuwe mensen. Het doen van een maatschappelijk diensttijd helpt jongeren bijvoorbeeld bij het maken van een studiekeuze of een volgende stap in hun toekomst en het is goed voor hun cv.

Sinds de start gingen zes rondes van start. Omdat The NXT Chapter succesvol is, vraagt de gemeente Dordrecht een verlenging van dit proefproject aan. Door corona leek het project vertraging op te gaan lopen, maar desondanks vonden de organisatoren toch manieren om het programma te laten doorgaan. Zo is er bij de voedselbank of in het buurthuis altijd wel hulp nodig. Maar is er ook volop ruimte om met eigen ideeën te komen. Zo organiseerde een van de deelnemers met veel succes online sportlessen voor andere jongeren.

Meer informatie over het landelijke programma is te vinden op www.doemeemetmdt.nl.

Shopbox

Meer berichten