<p>Een verdiende plek in het museum en in vele harten voor de Austin, de oude Ambachtse brandweerwagen.</p>

Een verdiende plek in het museum en in vele harten voor de Austin, de oude Ambachtse brandweerwagen.

(Foto: Larissa Schouwstra-Levering)

Afscheid van oude brandweerwagen

Een verdiende plek in ‘t museum en in vele harten voor de Austin, de oude Ambachtse brandweerwagen.

Door Larissa Schouwstra-Levering

H.I. AMBACHT - Van 2002 tot 2021 hebben veel mensen genoten van de oude Ambachtse Brandweerwagen, de Austin. Op Koningsdag, verjaardagsfeestjes, bij trouwerijen of toertochten, was deze Ambachtse trots te bewonderen. De oude wagen stond geparkeerd in de kazerne tussen alle fonkelnieuwe, hypermoderne brandweervoertuigen. De Austin liet zien hoeveel de techniek afgelopen jaren is geavanceerd. Na 19 jaar is het tijd om afscheid te nemen van het voertuig, om zo zijn verdiende plek in het brandweermuseum in Borculo in te nemen.

Ben Veldman, Henk Sturrus en Adri Hage, de brandweeropa van de Ambachtse brandweerkazerne, restaureerden de brandweerwagen en reden er vol trots en met veel enthousiasme in rond. Eén van de gelukkige inzittenden was Jack Smit. Hij had de middag van zijn leven toen hij meereed met Adri in de Austin door Ambacht. Telkens als Jack met zijn familie langs de Ambachtse brandweerkazerne reed vertelde hij over zijn avontuur. Eén jaar later zat Jack opnieuw in deze gave brandweerauto, waarmee hij vanaf school werd opgehaald voor een kinderfeestje. Een belevenis die de kinderen nooit vergeten. Bedankt Adri, Ben en Henk voor al het harde werk om de auto rijdende te houden én voor alle leuke herinneringen die jullie vele volwassenen en kinderenbinnen en buiten Ambacht hebben bezorgd. De Stichting “Vrienden van de Ambachtse Austin” bedankt de Brandweervereniging Steeds Paraat voor hun jarenlange steun en de mooie samenwerking.

De Austin verhuist naar het grote brandweermuseum in Borculo, gelegen in de Achterhoek. Het museum is in het bezit van veel brandweermateriaal dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps. Zo krijgen de bezoekers een goed beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig.

De Ambachtse Austin, voor kenners een Austin KBF 100 is een brandweervoertuig, dat in 1963 door de gemeente Hendrik Ido Ambacht voor zo’n 32.000 gulden werd aangeschaft. Na 22 jaar trouwe dienst werd het voertuig in 1985 voor een symbolisch bedrag verkocht aan een aantal brandweermensen in Engeland (Godalming), die de brandweerwagen gebruikten voor optochten en andere evenementen. Toen de brandweerwagen in 2000 dreigde te worden gesloopt hebben een aantal Ambachtse brandweermannen het voertuig naar Hendrik Ido Ambacht teruggehaald, volledig gerestaureerd en in 2002 in een Stichting ondergebracht. Deze Stichting, genaamd “De vrienden van de Ambachtse Austin” heeft als doelstelling de Austin zo lang mogelijk in originele en rijdende staat te houden.

Shopbox

Meer berichten