<p>De wielrijders.</p>

De wielrijders.

(Foto: Privé)

Duitse vliegtuigen vlogen over Ambacht

Bij de strijd om de Alblasserdamse brug in de eerste dagen van de oorlog was het 2e Regiment – Wielrijders betrokken. Een van die wielrijders was Ambachter Arie Jacob de Jong. Hij was opgeroepen in militaire dienst tijdens de mobilisatie in 1939, zo weet zijn dochter Adrie de Jong.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT – Het regiment Wielrijders was gelegerd in ’s Hertogenbosch, in de Isabellakazerne. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 krijgen zij het bevel hun stelling te verlaten en naar de Alblasserwaard te gaan. Inmiddels ziet men die dag op vele plaatsen en ook in Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht de Duitse vliegtuigen over vliegen. Niet lang geleden vond Ambachter Jaap Nelisse een oud filmpje, waarin te zien is hoe Duitse toestellen onder andere over Hendrik-Ido-Ambacht vliegen. De Kombinatie berichtte er vorige week over. Volgens oud-Ambachter J. Zijderveld zijn dit echter geen authentieke beelden uit mei 1940 maar zijn de beelden afkomstig uit een propagandafilm uit 1942, die het Duitse bevel heeft laten maken om hun leger en bevolking de grootsheid van hun strijd te laten zien. Zijderveld herinnert zich dat de film jaren geleden ook in een documentaire op de Nederlandse televisie is geweest. Hoe dan ook, zeker is dat er vanuit de watertoren Duitse vliegtuigen zijn gezien. Zeker is ook dat op last van de Alblasserdamse burgemeester de klep van de brug werd opgehaald. Toen het Tweede Regiment Wielrijders – onder wie dus Arie Jacob de Jong – in Alblasserdam arriveerde, lagen de Duitsers reeds aan de Ambachtse kant en stond de brug open. De Wielrijders gingen in dekking langs de Noord, achter de betonnen muurtjes van de waterkering en op de kabelfabriek. 

Omdat Arie Jacob de Jong uit Ambacht kwam, was hij dus heel goed van de situatie op de hoogte en hij heeft volgens zijn dochter ook indirect het leven van veerman Kees Klop gered. De veerman liep aan de Ambachtse kant bij het veer en de Nederlandse militairen aan de overkant dachten dat het een Duitser was en wilden hem dus uitschakelen. Omdat Arie Jacob de veerman persoonlijk kende, kon ij dit voorkomen. ‘s Nachts kropen de Duitse scherpschutters onder andere in de boog van de brug om van daaruit Nederlandse militairen die zich ook maar iets blootgaven uit te schakelen. Om uit te zoeken waar de Duitse scherpschutters zaten, staken de Nederlanders een helm op een stok boven het betonnen muurtje van de waterkering (waar ze achter lagen) uit. Zodra daar dan op geschoten werd, probeerde men te ontdekken waar de sluipschutter zat, zodat die dan weer onder vuur genomen kon worden. Ook waren er Nederlandse militairen die ‘s nachts met een bootje naar de overkant gingen om daar de boel te verkennen.

Uit de verhalen van haar vader weet Adrie de Jong ook, dat er op een gegeven moment een groep Nederlandse militairen (motorrijders) met mitrailleurs op de motor bevestigd in Alblasserdam aankwamen. Zij wilden persé de brug over en vroegen of de brugwachter de klep te laten zakken. Dit werd echter door de Nederlandse commandant geweigerd omdat de overmacht van de Duitsers aan Ambachtse kant veel te groot was en zij dus zeker allemaal gesneuveld zouden zijn. Na de capitulatie heeft Arie Jacob korte tijd in de Nederlandse kabelfabriek (NKF) gevangen gezeten. Adrie vertelt ook dat haar vader later niet, zoals vele anderen naar Duitsland, hoefde. Hoe dit kwam was lang een raadsel maar later hoorde ze dat een bevriend iemand zijn persoonskaart uit het gemeenteregister had gehaald.

Shopbox

Meer berichten