<p>Het optreden van Christiaan Blom is op vrijdagavond te zien.&nbsp;</p>

Het optreden van Christiaan Blom is op vrijdagavond te zien. 

(Foto: Prinses Christina Concours - christinaconcours.nl)

Stem op Christiaan Blom (12) in finale Christina Concours

H.I.Ambacht - Van woensdag 21 tot en met zaterdag 24 april wordt de Nationale Finale van het Prinses Christina Klassiek Concours uitgezonden. Hieraan doet ook de twaalfjarige Christiaan Blom uit Hendrik-Ido-Ambacht mee op blokfluit. De finale bestaat uit drie avonden klassieke muziek, gespeeld door de beste deelnemers van 2021 en wordt live uitgezonden. Ook de ontknoping is ook live mee te beleven. Alle uitzendingen beginnen om 20.00 uur en per avond kan iedereen meestemmen op zijn of haar favoriete optreden. De optredens zijn opgenomen in samenwerking met het Utrechtse ConcertLab.

Bijna 400 deelnemers uit heel Nederland (12 t/m 19 jaar en zang 12 t/m 21 jaar) deden mee aan de digitale voorrondes van het Prinses Christina Klassiek Concours. Voor de Nationale Finale werden 17 jonge, muzikale talenten geselecteerd, onder wie Christiaan Blom. Vanwege de coronamaatregelen is de finale online.

Prijsuitreiking

Eerder deze maand speelden de finalisten hun repertoire live in opnamestudio Gasthuis Leeuwenbergh van Concertlab. De optredens zijn gemonteerd in drie videoproductie, die vanaf woensdag 21 april worden uitgezonden, vanaf 20.00 uur. Op zaterdag 24 april is de prijsuitreiking. Dan maakt Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, via een van te voren opgenomen videoproductie, de prijswinnaars bekend.

Christiaan Blom (12 jaar, Hendrik-Ido-Ambacht) speelt op de derde finale-avond, op vrijdag 23 april. Christiaan had een grote rolkoffer met fluiten meegenomen naar de repetitie voor de finale. Zijn speciale blokfluittas was hij vergeten, maar gelukkig ging het inspelen toch goed. Christiaan mist het optreden heel erg. “Hopelijk gaat corona ooit over. Dan wil ik weer een keer live kunnen optreden, met echt publiek!”

In de video die Christiaan heeft ingestuurd, is te zien dat hij een blokfluittas bij zich draagt. “Ik had mijn nette kleding en mijn tasje klaargelegd, maar die ben ik dus vergeten. In principe speel ik altijd met de tas, want als ik de fluiten ergens op leg, rollen ze er constant af. Volgens mij had ik mijn tasje voor het eerst tijdens de finale van het Concertgebouwconcours. Toen wilde ik heel snel van fluit kunnen wisselen en ik was bang dat er geen pianokruk was waar ik alles op kon leggen. Daarom heb ik een tasje gekocht bij de Hornbach. Daar had ik een extra knoop in laten zetten door een schoenmaker en toen pasten mijn fluiten erin.” Handig! Zijn er meer blokfluitisten die dat zo doen? “Niet dat ik weet”, lacht Christiaan.

Druk

Met welke musicus of orkest zou hij graag eens willen optreden? “Ik zou heel graag samen met Lucie Horsch willen spelen. Zij is ook blokfluitiste en ik vind haar erg goed spelen. Ik vind haar ook heel aardig. Zij geeft me bijvoorbeeld tips voor blokfluiten, als ik een nieuw instrument moet aanschaffen.” Christiaan heeft het druk met muziek. Hij speelt ook piano en een klein beetje dwarsfluit, maar de meeste tijd naast zijn schoolwerk gaat naar de blokfluit. “Voor de rest heb ik niet zoveel hobby’s, want met school is het de laatste tijd heel druk met toetsweken en huiswerk. Een deel is op school en een deel is thuis. Dat is wel irritant, maar het is beter dan helemaal geen les.”

Uiteindelijk wil Christiaan vooral veel optreden, liefst in het buitenland. “Het is wel echt mijn droom dat ik professioneel blokfluitist word, dat ik op het conservatorium ga studeren en dat ik met orkesten mag spelen in het buitenland! Er zijn veel plekken waar klassieke muziek erg leeft en er zijn veel mooie concertgebouwen over de hele wereld. Bijvoorbeeld het concertgebouw van Wenen en er is er ook een mooie in Lapland. Ik wist niet dat daar überhaupt een concertzaal was. Hopelijk gaat corona ooit over. Dan wil ik weer een keer live kunnen optreden, met echt publiek!”

Drie avonden

De Nationale Finale is dus in drie avonden. Elke uitzending begint om 20.00 uur. Per uitzendingsavond kan iedereen meestemmen voor de publieksprijs. Dit kan direct na elke uitzending tot 14.00 uur de volgende dag. Er zijn drie publieksprijzen te vergeven, voor elke avond één. De winnaar is de finalist met de meeste stemmen. De uitslag wordt bekend gemaakt op zondag 25 april, via de website en socialmediakanalen.

Kijk voor meer informatie over het concours en het stemmen op
christinaconcours.nl

Shopbox

Meer berichten