<p>Sinbad The Panto, een show die in 2019 in Cascade werd opgevoerd.&nbsp;</p>

Sinbad The Panto, een show die in 2019 in Cascade werd opgevoerd. 

(Foto: pr)

Alles in het Engels bij I.D.E.A.

H.I.Ambacht - Vanwege de lockdown is het voor veel vaste huurders van cultureel centrum Cascade al een tijd niet of maar heel beperkt mogelijk om hun gebruikelijke verenigingsactiviteiten te organiseren. Marjet van Os, directeur van Cascade, gaat wekelijks in gesprek met deze huurders over de impact van de coronacrisis op de verenigingen en hun leden.

Door Heleen Versprille

Bestuursleden Sébastienne Hol en Pieter van der Gaag komen graag langs om te vertellen over hun ‘International Drama Group for English Speaking Associates’, kortweg I.D.E.A. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de leden een passie voor acteren, zang en dans. “Eigenlijk doen we alles wat met amateurtoneel, drama en theater te maken heeft. We repeteren wekelijks op woensdag in Cascade voor onze producties, variërend van een Summer Show en plays voor festivals tot de jaarlijkse Christmas Panto”, vertelt Sébastienne, die ook de regisseuse is van de groep.

Familie

De voertaal van I.D.E.A. is Engels. Tijdens de voorstellingen, repetitieavonden en ook tussendoor bij andere activiteiten wordt altijd Engels met elkaar gesproken. Voor Pieter was juist dit de reden om zich in 2015 aan te sluiten bij de club. “Nadat ik vanuit Australië naar Nederland emigreerde, vond ik het leuk om mensen te ontmoeten. Dat was lastig omdat ik niet zo goed Nederlands sprak. Bij I.D.E.A. voelde ik me meteen thuis, het is gewoon een gezellige familie. Dat ik geen zang- of theaterervaring had, was geen probleem, al heb ik op dat gebied inmiddels wel een hoop geleerd. De gêne die ik eerst op het podium voelde is wel over, het is echt hartstikke leuk om te doen.”

Buddy

Hoewel I.D.E.A. oorspronkelijk door Engelstaligen opgericht, is de meerderheid van de huidige leden van Nederlandse afkomst. Ook nieuwe leden zijn van harte welkom. “Dat we Engels met elkaar spreken, hoeft geen belemmering te zijn. We kennen een buddy-system om nieuwe niet-Engelstalige leden wegwijs te maken. Het went snel en je leert er op taalgebied ook nog eens veel van”, vertelt Sébastienne die in het dagelijks leven actief is als theater- en zangdocent.

Niet alleen op het podium, maar ook achter de schermen is er van alles te doen om je creativiteit op los te laten. Scenarioschrijven, regisseren, decorbouw of kostuums ontwerpen en maken. “Het is natuurlijk leuk als hobby, maar we geven onze leden ook de ruimte om hun talenten verder te ontwikkelen in de richting die hen het meest aanspreekt. Er is een plek voor iedereen.”

Online

Zelfs de coronacrisis krijgt I.D.E.A. er niet onder, veel activiteiten gaan online gewoon door. Opnamen worden individueel thuis gemaakt en gemonteerd, er zijn zoom-sessies en filmdagen. “Ook hebben we online een pubquiz gespeeld en een Murder Mystery Day georganiseerd. Gezellig en heel leuk om op deze manier met elkaar in contact te blijven”, zegt Pieter.

Meer informatie is te vinden op www.idea-panto.nl en sociale media.

Shopbox

Meer berichten