<p>Sabine van Wijk-van Wamelen heeft Kei Tof naar Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht gebracht.&nbsp;</p>

Sabine van Wijk-van Wamelen heeft Kei Tof naar Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht gebracht. 

(Foto: Trudy Wehrmeijer)

Kei Tof: stenen vinden én neerleggen

Zwijndrecht/H.I.Ambacht - Wie door Zwijndrecht wandelt, heeft de laatste tijd misschien al wel een beschilderde steen gevonden. In bijvoorbeeld het Munnikenpark, het Develpark, langs de Oude Maas en in het Noordpark kun je zo’n kleurige steen ineens aantreffen. Je mag de steen meenemen maar het leukste is als de vinder ze ook weer ergens neerlegt.

Door Trudy Wehrmeijer

Kei Tof heet het project en het idee van de beschilderde stenen ontstond vorig jaar tijdens de eerste lock-down, elders in Nederland. Een moeder met jonge kinderen bedacht het beschilderen en vervolgens verstoppen van de stenen. In Zwijndrecht pikte Sabine van Wijk-van Wamelen het idee op. “Het is leuk om samen met mijn 6-jarige dochter de stenen te beschilderen. Daarna kan ze fijn mee naar buiten om de stenen ergens neer te leggen en later te kijken of de stenen al gevonden zijn. Kinderen hebben zo een doel om te gaan wandelen. Inmiddels doen er in Zwijndrecht al enige honderden mensen mee met verstoppen en zoeken en heeft het project zich uitgebreid naar Hendrik-Ido-Ambacht.” Het project Kei Tof kent in het hele land inmiddels Facebookgroepen per plaats of regio, waar mensen hun stenen tonen en vertellen waar ze die hebben gevonden. De plaatselijke groep heet heel toepasselijk Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht.

Sabine vertelt dat achter het idee van de stenen ook het verspreiden van een beetje vreugde zit. ”Het vinden van zo’n kleurige steen met een mooie voorstelling erop of een leuke tekst is vaak een kleine verrassing. Als je de steen dan weer ergens anders neerlegt, geef je die glimlach door.” Doorgeven is overigens niet verplicht, want als mensen de steen willen houden, dan mag dat natuurlijk ook.

Net als elders in het land vormt de Facebook-groep Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht een platform voor mensen die de stenen beschilderen en neerleggen. Het is een project waar iedereen gemakkelijk en tegen heel geringe kosten aan kan meedoen. “Ik heb bij Vego een zak stenen gekocht maar je kunt ze ook vinden op bijvoorbeeld de Veerplaat. Watervaste stiften hebben bijna alle gezinnen met kinderen wel in huis. Ik geef de stenen eerst een basiskleur. Dat kan met goedkope acrylverf maar natuurlijk ook met restjes verf, die je misschien nog hebt staan. Daarna maak je er met de watervaste markers een leuke voorstelling op van bijvoorbeeld een bloem of een dier of een stripfiguurtje. Een mooie tekst kan ook natuurlijk. Het is wel belangrijk de steen na het versieren nog te vernissen met blanke lak, zodat in de regen de voorstelling er niet afspoelt. Als je op de achterkant Kei Tof Zwijndrecht/Ambacht en je postcodecijfers zet met verwijzing naar de Facebookpagina, dan kun je zien of en waar de steen weer wordt gevonden. Omdat mensen gevonden stenen weer elders neerleggen zien we dat stenen soms al een hele reis maken.”

Sabine hoopt dat wandelaars in Zwijndrecht en Ambacht steeds meer versierde stenen achter laten en vinden.

Shopbox

Meer berichten