<p>Een groep van z&#39;n 600 vrijwilligers maken setjes kinderkleding voor The Foundation for Kids. (Foto&#39;s: pr)&nbsp;</p>

Een groep van z'n 600 vrijwilligers maken setjes kinderkleding voor The Foundation for Kids. (Foto's: pr) 

(Foto: )

Van Feyenoordtrui tot jurk van Frozen

Regio - “Bijna driehonderdduizend kinderen tot 14 jaar in Nederland en België leven in armoede”, vertelt Bettie Nijveld van The Foundation for Kids (TFFK). “Wij willen niets liever dan een lach op hun gezichten toveren. Met het maken van nieuwe kleding laten we de wens van een kind in vervulling gaan. Van een trui in de kleuren van Feyenoord of een jurk van Frozen.

Kippenvel krijgt Bettie Nijveld er weer van als ze het vertelt. Van het meisje van 4 jaar, dat voor het eerst van haar leven een nieuwe jurk kreeg. “Het doet iets met me als ik de toegestuurde foto weer zie.” Glimmend van trots liep het meisje een modeshow, tijdens de online les van haar klas op school. “Uiteindelijk doen we het daar allemaal voor.”

‘We’ zijn een heleboel mensen. In de eerste plaats zijn dat vier dames die The Foundation for Kids (TFFK) regelen en aansturen. Bettie Nijveld en Linda Mulder zijn de oprichtsters en de stuwende krachten in Nederland en Jessica van Roy is dat voor België. Marian Schellekens ondersteunt hen op administratief gebied. En dan zijn er nog zo’n 600 vrijwilligers.

Bettie: “Als je in een gezin elke euro twee keer moet omdraaien, dan is de keuze tussen eten voor drie dagen of een trui voor zoonlief snel gemaakt. Kleding is vaak een sluitpost. Wij werken met officiële instanties, zoals voedsel- en kledingbanken, maar ook kerken en afdelingen van het Leger des Heils. Via hen komen kinderkledingwensen binnen.”

Dan gaan de dames van beheer van TFFK aan de slag. Ze zetten het specifieke verzoek uit op de Facebookgroep van The Foundation for Kids en daarna kunnen maaksters daarop intekenen. “Een maakster heeft vier weken om iets te maken. Dan moet het klaar zijn. Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend, zeggen we altijd.” Soms komt een opdracht onverwacht terug. Zeker in deze coronatijd gebeurt dat wel. Maar in no-time staat er iemand op in de Facebookgroep en neemt de opdracht over.

De zolder van Bettie is afgeladen vol. Het meeste van de gemaakte kinderkleding komt eerst bij haar terecht. Daarvandaan gaat het naar de aanvragende instantie. Sommige kinderkleding gaan rechtstreeks naar de instanties toe. De pakketbezorger levert ook regelmatig dozen met overgebleven stof, helemaal nieuw! “Veel bedrijven weten ons gelukkig te vinden”, vertelt Bettie opgetogen.

“Toen Stichting Jurk vorig jaar plotseling stopte, wisten we één ding zeker: al die arme kinderen en hun ouders willen we niet in de kou laten staan. Dit werk moet doorgaan!”

Toen er vorig jaar een grote oproep stond om ondergoed voor de kinderen te maken, waren veel vrijwilligers ontzet. Ze wisten niet dat de nood zo hoog kon zijn. “We horen regelmatig dat kinderen zich ziek melden voor de gymles. Gewoon omdat ze geen gymkleren hebben, of omdat ze zich schamen voor de gaten in hun ondergoed.” Dit raakte onze groep vrijwilligers enorm. “In veel verstuurde dozen met bijvoorbeeld sportkleding zit als extraatje een setje ondergoed of sokken. Dat betalen onze vrijwilligers zelf.”

The Foundation for Kids wil graag een officiële stichting worden. “We willen nu graag doorpakken. Als we een officiële instantie zijn, kun je op je website een ‘doneerknop’ plaatsen. Die extra steun kunnen we goed gebruiken.” Juist ook omdat het geld kost om als officiële stichting ingeschreven te worden.

“We zetten ons schrap voor drukke tijden in deze onzekere periode. De coronacrisis geeft ongetwijfeld nog een nasleep. Vorig jaar werden er 9000 setjes kinderkleding gemaakt en verstuurd. Daar gaan we 2021 vast wel overheen. De teller staat nu al op ruim 2300 kinderkledingwensen.”

Shopbox

Meer berichten