Christiaan doet mee aan Prinses Christina Concours


<p>Christiaan Blom (12) uit Ambacht doet mee met blokfluit aan het prestigieuze Prinses Christina Concours. (Foto: pr)</p>

Christiaan Blom (12) uit Ambacht doet mee met blokfluit aan het prestigieuze Prinses Christina Concours. (Foto: pr)

(Foto: )

Christiaan doet mee aan Prinses Christina Concours

H.I.Ambacht - Christiaan Blom (12) uit Hendrik Ido Ambacht is bezig aan zijn droom: meedoen aan het prestigieuze Prinses Christina Klassiek Concours. Hij komt samen met 95 andere jongeren uit in regio West 1 (Rotterdam).

Ondanks corona gaat de klassieke muziekwedstrijd gewoon door! Dankzij een speciaal gebouwde digitale infrastructuur kunnen jonge muzikanten een filmpje insturen van hun optreden, waarmee zij kans maken op mooie prijzen. Het publiek kan alle filmpjes gratis bekijken en in de week van 1 maart stemmen voor de publieksprijs.

Coronaproof

Deelnemers zijn tussen de 12 en 19 jaar en afkomstig uit de wijde regio Zuid-Holland en Zeeland. Iedereen die een muziekstuk aardig in de vingers heeft, kan meedoen aan de wedstrijd van het Prinses Christina Concours. Het is de 52ste editie van het concours, dat nu geheel online en coronaproof plaatsvindt. De muzikanten geven elk een optreden van maximaal tien minuten en sturen dit in. De filmpjes worden beoordeeld door een professionele jury en na afloop ontvangen alle deelnemers persoonlijke feedback. In totaal zijn er zes regio’s waarin voorronden plaatsvinden, Rotterdam beet afgelopen weekend het spits af.

Extra bijzonder

De 12-jarige Christiaan Blom speelt blokfluit en nu hij mee kan doen komt een droom uit: “Al sinds ik klein was wil ik meedoen aan het concours en dat maakt deze deelname voor mij extra bijzonder. Nu ben ik eindelijk oud genoeg. Ik hoop dat het mij vooral veel plezier geeft en feedback van de jury, waarmee ik weer beter kan worden. Ik had veel liever een live voorronde gehad, want ik mis het live optreden heel erg en ik hoop dat het ook snel weer kan! Zonder publiek voelt muziek maken toch heel anders. Ik vind het wel heel fijn dat het nu online door kan gaan. Ik hoop dat het mij vooral veel plezier geeft en feedback van de jury waarmee ik weer beter kan worden gaat brengen. Maar natuurlijk hoop ik ook dat ik hoog kom en daardoor nieuwe mooie kansen krijg om bijvoorbeeld masterclasses te volgen of op te treden.”

Gewonnen

Christiaan doet vaker mee aan wedstrijden en concoursen. “In 2019 heb ik het Concertgebouw Concours gewonnen. Dat vond ik geweldig! Ik was ook heel blij dat ik in de kleine zaal van het Concertgebouw mocht spelen. Ook heb ik twee keer de muziekwedstrijd gewonnen. Ik heb in 2020 het Jong Talent Concours Maassluis gewonnen. Ook ben ik in de finale gekomen van de Compositiewedstrijd van het Nederlands Blaasensemble (NBE). Ik heb daar mijn zelf gecomponeerde stuk mogen uitvoeren met het orkest van het Nederlands Blazers Ensemble. Dat vond ik een enorme eer en ervaring. Ik ben ook een enorme geluksvogel geweest afgelopen jaar: ik heb het Prins Bernhard Cultuurfonds toegewezen gekregen: ik heb hier een Ganassi sopraan blokfluit van gekocht en kan van dit bedrag ook nog een aantal lessen van volgen.”

Project

“Ik hoop dat het Concours nog heel lang zal blijven bestaan. Ik vind muziek erg belangrijk voor mensen, maar met name voor kinderen. Daarom hoop ik ook dat er nog veel meer aan muziek gedaan gaat worden op basisscholen en voortgezet scholen. In het kader hiervan ben ik nu bezig met een speciaal project op mijn school (Johan de Wit gymnasium in Dordrecht), namelijk het Honours Programma (HPG). Hiervoor ben ik bezig een programma te schrijven waarin ik muziek in alle vakken integreer.”

Prinses Christina Concours

Het Prinses Christina Concours is een toonaangevend platform voor muziekeducatie en talentontwikkeling en stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Jaarlijks organiseert het Prinses Christina Concours onder andere het klassieke concours, waar landelijk zo’n vierhonderd jongeren aan meedoen. De deelnemers van dit regioconcours gaan misschien wel door naar de Nationale Finale, die eind april ook online wordt uitgezonden. Zie voor meer informatie: www.christinaconcours.nl

Publiek kan stemmen

Alle ingestuurde filmpjes zijn te zien op de website www.christinaconcours.nl. Iedereen kan hier van maandag 1 maart 18.00 uur t/m vrijdag 5 maart 18.00 uur stemmen op zijn of haar persoonlijke favoriet. De winnaars van dit concours worden bekendgemaakt in een speciale bekendmakingsvideo die wordt uitgezonden op zondag 14 maart.

Shopbox

Meer berichten