Houtsnip in Ambacht: een onbekende nachtvogel


<p>Overwinterende houtsnippen uit het barre oosten zoeken &#39;s nachts naar voedsel in graslanden, zoals in het Sandelingen-Ambacht. (Foto: Rutger Plaisier)</p>

Overwinterende houtsnippen uit het barre oosten zoeken 's nachts naar voedsel in graslanden, zoals in het Sandelingen-Ambacht. (Foto: Rutger Plaisier)

(Foto: )

Houtsnip in Ambacht: een onbekende nachtvogel

H.I.Ambacht - Als de zon ondergaat doen de meeste vogelsoorten de oogjes toe. Enkele soorten worden dan juist wakker, waarvan de uilen ongetwijfeld de bekendste zijn. Ze zijn echter niet de enige. Ook eenden zijn bijvoorbeeld met name ’s nachts actief en liggen overdag vaak alleen wat te suffen. Als het donker is gaan ze juist naar voedsel zoeken op het land, omdat het dan veiliger is. Een soort die ook juist ’s nachts tevoorschijn komt, is de houtsnip.

Door Cornelis Fokker

De houtsnip is een bruine vogel met het formaat van een kip, die zich overdag nooit laat zien. Ze zitten dan vaak verscholen onder wilgen en bramen, waar ze met hun enorme schutkleuren volledig op gaan in hun omgeving. Met wat geluk zie je er zo nu en dan eentje, als die met veel kabaal opvliegt.

Sandelingen

’s Nachts zijn ze daarentegen met wat geluk veel beter te zien, als je weet waar je ze moet zoeken tenminste. Sandelingen-Ambacht is zo’n plek waar je deze steltloper, want dat is het toch, tegen kan komen. In tegenstelling tot veel andere steltlopers hebben ze echter maar korte pootjes, want ze lopen eigenlijk nooit in het water. Wat dat betreft hebben ze ook niet echt ‘stelten’ nodig. Meestal lopen ze te scharrelen tussen het gras, waar ze met hun lange snavel in de bodem op zoek gaan naar wormen.

Rusland

Houtsnippen kom je in Ambacht alleen in de winter tegen. In Nederland broeden ze in bos- en heidegebieden, zoals op de Veluwe. In heel Europa broeden naar schatting zo’n acht miljoen paartjes. Een groot deel van onze overwinteraars komt waarschijnlijk dan ook van ver weg, diep uit Rusland. Zodra de koude daar binnenvalt, trekken ze onder andere naar het zuidwesten. In bevroren grond is het immers lastig naar wormen zoeken…

Vogelaar

Ook als het hier kouder gaat worden zal een deel van de houtsnippen weer verder trekken. Dat is jammer voor ze dat dat moet, want in Nederland zijn ze relatief veilig. In vrijwel alle andere landen worden ze stevig bejaagd, maar hier komt hooguit een vogelaar met zaklamp deze schitterende vogels opzoeken…


Heeft u vragen over Natuur in Ambacht, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Neem contact op met Cornelis Fokker via de mail: cornelisfokker@gmail.com en hij neemt conact met u op.

Shopbox

Meer berichten