Verruilt André Flach Ambacht straks voor Den Haag?


<p>Wethouder Andr&eacute; Flach (44) staat vierde op de kandidatenlijst van de SGP voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. (Foto: Trudy Wehrmeijer)</p>

Wethouder André Flach (44) staat vierde op de kandidatenlijst van de SGP voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021. (Foto: Trudy Wehrmeijer)

(Foto: )

Verruilt André Flach Ambacht straks voor Den Haag?

H.I.AMBACHT – Vorige week maakte de SGP haar kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen bekend. Vierde op de lijst is wethouder André Flach (44) uit Hendrik-Ido-Ambacht. Volgens de peilingen maakt Flach met deze plaats een reële kans op een zetel. Ook is hij de campagneleider van de SGP voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. André Flach heeft samen met nog zo’n tien andere mensen meegeschreven aan het vuistdikke verkiezingsprogramma van de SGP. Hij laat zich er niet over uit welke teksten van hem zijn. Wel zullen Ambachters de regels in het verkiezingsprogramma over een degelijk financieel beleid bekend voorkomen.

Door Trudy Wehrmeijer

Flach is in Ambacht als wethouder van financiën al tien jaar een groot pleinbezorger van sluitende begrotingen en zo min mogelijk stijgende lasten.

De komende maanden moet Flach dus zijn aandacht verdelen tussen het leiden van de SGP-campagne en zijn werk als wethouder. Hij houdt rekening met beide scenario’s. “Mijn hart ligt hier en ik doe het werk als wethouder in Ambacht graag. Het is ook nog niet klaar. Het bedrijventerrein Ambachtsezoom en het Waterbusplein zijn allebei nog in ontwikkeling en er moeten de komende jaren nog vijf scholen worden vernieuwd of gebouwd. Die projecten zou ik nog graag afronden. Maar als ik word gekozen, dan ga ik naar de Tweede Kamer en stop ik in Ambacht.”

Hoewel alles nog onzeker is en afhangt van de kiezers houdt Flach wel degelijk rekening met die mogelijkheid. “We willen als SGP graag vier zetels halen en we denken ook dat dat kan, temeer daar we bij de laatste verkiezingen ruim drie zetels haalden. Natuurlijk zijn we weer blij met drie zetels maar vier is haalbaar.”

Wennen

Hij realiseert zich dat het werk in de Tweede Kamer heel anders is dan dat van wethouder. “Hier ben ik bestuurder, in de Kamer meer politicus.” Daarnaast is de SGP In Ambacht de grootste partij en kan ze in die positie haar stempel drukken op zaken; in de Tweede Kamer behoort de partij tot de kleintjes. “Dat zal wennen zijn”, beaamt Flach. “Je moet er mee kunnen leven dat je niet altijd het resultaat haalt waar je voor staat. Ik denk dat ik dat wel kan. Ondanks dat we als kleine partij het beleid niet altijd kunnen bijsturen, vinden we het belangrijk om ons standpunt te laten horen.”

Flach ziet ook voorbeelden dat voor de SGP-standpunten uit onverwachte hoek steun komt. “Ons standpunt over de koopzondag wordt vanuit hun zorg voor werknemers gesteund door de SP. Onze roep om een ruimer rouwverlof kreeg steun van D66. Zo kun je vanuit verschillende invalshoeken samenwerken om het uiteindelijke doel te bereiken.”

A-politiek gezin

De politieke carrière van Flach is geleidelijk gegaan. Hij komt uit een a-politiek gezin en is pas rond zijn 25ste lid geworden van de SGP. “Vanuit de gedachte, dat als je iets vindt, hier in Ambacht, je dan ook actief moet worden. Inmiddels voel ik me thuis in de politiek en ervaar ik het als mooi en betekenisvol werk.” Dat het druk is, beaamt hij maar, verwijzend naar de belangrijke gezinsparagraaf in het SGP-verkiezingsprogramma, wil hij daar wel aan toevoegen dat er een goede balans moet zijn tussen werk en gezin. “Een gezin is voor een man en vrouw samen. De taakverdeling kun je afspreken maar een drukke baan is geen excuus om het gezin te verwaarlozen.”

Carrière

Flach was van 2006 tot 2010 raadslid in de fractie SGP/CU. Inmiddels is hij 10 jaar wethouder met naast Financiën, o.a. de Volgerlanden, Regio en Economie in zijn portefeuille. Landelijk heeft hij de bestuurdersvereniging van de SGP helpen oprichten en is daar vice-voorzitter van geweest. Hij is getrouwd en heeft vier zonen.

Shopbox

Meer berichten