Ambachter in finale TopCoach van het Jaar 2020


<p>Antony Tak. (Foto: pr)</p>

Antony Tak. (Foto: pr)

(Foto: )

Ambachter in finale TopCoach van het Jaar 2020

H.I.Ambacht - Studenten installatie- en elektrotechniek, collega’s en zijn werkgever hebben Anthony Tak van opleidingsbedrijf IW Zuid-Holland voorgedragen als TopCoach van het Jaar 2020. De leerlingenbegeleider uit Hendrik-Ido-Ambacht doet woensdag 4 november mee aan de finale van TopCoach van het Jaar 2020. Er worden dan in Utrecht in totaal drie winnaars bekendgemaakt in de categorieën: Opleidingsbedrijf, MKB en Grootbedrijf. De TopCoachverkiezing wordt georganiseerd door Wij Techniek (voorheen OTIB), het ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche.

Tak begeleidt 70 leerlingen die van het installatievak hun beroep willen maken. Hij werkt bij IW Zuid-Holland met aspirant-installatiemonteurs in de leeftijd van circa 16 tot 20 jaar. Veel van de jongeren onder zijn vleugels worden in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (BBL) opgeleid tot monteur in het installatiewerk. De meesten van hen werken tijdens hun opleiding vier dagen in de week bij een installatiebedrijf en gaan één dag in de week naar school.

Niet alleen een diploma

Tak ziet niet alleen zijn leerlingen groeien in hun vak. Ook hijzelf heeft in zijn rol als begeleider een hele ontwikkeling doorgemaakt. "Mijn rol als begeleider heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van instructeur tot allround coach voor de studenten. Niet alleen het diploma is belangrijk. Ik wil ze ook helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ze komen hier vaak als jonge groentjes binnen. Als ik ze dan een paar jaar later als volwassen kerels aan hun loopbaan zie beginnen, geeft het mij veel voldoening dat ik daaraan heb kunnen bijdragen."

Marius Buijs is een van de leerlingen die door Tak wordt begeleid. "Anthony is iemand die leerlingen altijd tijd en aandacht schenkt. Wanneer ik een probleem heb, ziet hij niet alleen het probleem, maar denkt hij met me mee over oplossingen. Dat maakt hem een goede coach en het is goed voor andere coaches om dit soort mensen als voorbeeld te hebben. Daarom moet Anthony TopCoach van het Jaar worden."

Waardering voor opleiding

Wij Techniek organiseert de TopCoach van het Jaar verkiezing sinds 2016. De organisatie constateert dat de waardering van leerlingen voor de kwaliteit van de opleidingen en de begeleiders groot is. Dat blijkt elk jaar ook weer uit het aantal aanmeldingen.

Uit de ruim 700 kandidaten die dit jaar zijn voorgedragen, zijn na een uitgebreide selectieprocedure en bedrijfsbezoeken 21 finalisten gekozen. De criteria voor de TopCoach van het Jaar zijn gebaseerd op een competentiematrix en gekoppeld aan het Programma Praktijkscholing. De genomineerden worden onder meer beoordeeld op hun persoonlijke werkwijze als coach, betrokkenheid, innovatie en communicatieve vaardigheden.

Op zoek naar vakmensen

De installatiebranche telt in Nederland bijna 140.000 werknemers en bijna 10.000 werkgevers en is één van de sectoren in de economie die voortdurend op zoek is naar goede vakmensen. Eén van de redenen voor die dringende behoefte aan goed opgeleide installatiemonteurs is de energietransitie. Door het Europese Klimaatakkoord is de transitie naar duurzamer bouwen en wonen in een stroomversnelling gekomen. “Daar zijn veel installatiemonteurs voor nodig. Daarom is het belangrijk dat de opleidingstrajecten aantrekkelijk zijn voor de instromers en natuurlijk ook kwalitatief hoogstaand zijn”, zegt Wij Techniek-directeur Sven Asijee daarover.

De jury van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 bestaat uit een vijftal juryleden die elk een sterke verbondenheid hebben met talentontwikkeling. Topsporter Dennis van der Geest is ambassadeur van de TopTalentlijn en werd wereldkampioen judo in 2005. Bernard Zijlstra kent het beroepsonderwijs uit zijn werk als bestuurder voor CNV Vakmensen en als bestuurslid van Wij Techniek. Claudia Reiner is de vice-voorzitter van Wij Techniek en bestiert, samen met haar echtgenoot, installatiebedrijf Caris & Reiner Installatietechniek in Sittard. Gerrit Veneboer is bestuurder bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Alexander van der Doorn heeft vorig jaar de titel Beste Praktijkbegeleider van Nederland op zijn naam gezet.

Online

De juryleden komen samen in de Utrechtse Jaarbeurs. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het coronavirus vindt het programma voor de finalisten voornamelijk in een interactieve, online omgeving plaats. De finalisten en belangstellenden kunnen het programma via een live-stream volgen.

De drie winnaars van de TopCoach van het Jaar verkiezing 2020 krijgen een beker en een geldprijs van elk 2.500 euro die ze mogen inzetten voor hun begeleidingswerk.

Shopbox

Meer berichten