<p>Jack van den Berg houdt van voetbal maar kan rust ook -tijdelijk- waarderen. (Foto: John de Pater)</p>

Jack van den Berg houdt van voetbal maar kan rust ook -tijdelijk- waarderen. (Foto: John de Pater)

(Foto: john de pater)

Jack van den Berg komt tot rust in lockdown

H.I.Ambacht - Weekenden zonder wedstrijden; voor Jack van den Berg was het even wennen. Maar lockdown en gedeeltelijke lockdown hebben de trainer van IFC-zondag ook goed gedaan. “Je komt tot jezelf in deze perioden van relatieve rust.”

Door Jan J. Timmer

“Jarenlang leefde ik van wedstrijd naar wedstrijd en dat dan met twee clubs tegelijk”, vertelt de prille zestiger. “Doordeweeks was ik geen avond vrij. Daar kwam al wat verandering in nadat ik was vertrokken bij BVV Barendrecht, waar ik hoofdtrainer was. Dat gaf al wat meer ademruimte. Maar de écht grote verandering trad in maart van dit jaar op. Ik had ineens veel meer de tijd aan mezelf, zat ‘s avonds thuis op de bank en ging overdag wandelingen maken met mijn vrouw. Het strakke ritme van trainingen plannen, trainingen geven, voetbalgesprekken voeren en wedstrijden coachen lag een paar maanden op zijn gat. Natuurlijk: ik miste die dagelijkse hectiek soms wel, maar er kwam ook iets moois voor in de plaats: relatieve rust. Die ‘eerste golf’ heeft me goed gedaan, mag ik concluderen. Even uit de mallemolen van het voetbal voelde zeker niet verkeerd. Mij werd duidelijk dat je óók kunt genieten van een leven buiten de sport.”

Nadat de corona-maatregelen werden versoepeld, toog Jack van den Berg weer aan het werk. Als hoofdtrainer van de IFC-zondagselectie, waarmee hij in de Hoofdklasse Zondag uitkomt, als adviseur voor vv Smitshoek’s jeugdafdeling en als voetbaltrainer van leerlingen van het Thorbecke College in Rotterdam. “Nu we ons in de tweede corona-golf bevinden gaan die werkzaamheden in deels aangepaste vorm door”, vertelt hij. “De jeugd van Smitshoek mag zonder beperkingen trainen. Het enige wat niet doorgaat is de competitie. Dat lossen we op door ze onderling wedstrijden te laten spelen. Gaat prima. Bij IFC zijn we vorige week weer begonnen met trainen. Dat doen we in viertallen, ieder op een kwart voetbalveld en met waarborging van minimaal anderhalve meter afstand tussen de spelers. De trainingen dienen om de conditie van de jongens op peil te houden en elkaar te blijven zien. En ondertussen wachten we af tot het sein op groen gaat om weer wedstrijden te mogen spelen, het liefst met publiek en kantinefaciliteiten, want die paar weken zonder dat alles, vond ik waardeloos. Bij voetbal hoort wederzijdse ontmoeting en die bijzondere sfeer langs de lijn en aan de bar. Zonder dat alles is er weinig lol aan, vind ik. Ik hoop alleen daarom al dat we snel terug kunnen naar ‘normaal’. En ondertussen conformeer ik me volledig aan alle maatregelen van het kabinet. Eerlijk gezegd ben ik al die verschillende meningen over en bezwaren tegen het coronabeleid zat. Laten we gewoon eens een keer volgzaam zijn met z’n allen en de regels volgen. Gewoon doen wat gezegd wordt: klaar! Al die mensen die er wat van vinden; het zal allemaal wel, maar het brengt ons nergens, dat is de voorbije tijd wel duidelijk geworden. Houd je aan de afspraken, dan zijn we het snelst van deze problemen af.”

Shopbox

Meer berichten