<p>De oude bebouwing is helemaal verdwenen. (Foto: Historisch Genootschap HIA)</p>

De oude bebouwing is helemaal verdwenen. (Foto: Historisch Genootschap HIA)

(Foto: )

Ambachtse vertellingen: graanmaalderij Van den Herik

H.I.Ambacht - De meeste Ambachters passeren deze plek wellicht regelmatig. Maar de locatie herkennen zal niet meevallen. Helemaal links zien we nog juist de zijgevel van café De Landbouw. Dat helpt misschien om de plek beter te herkennen. Helemaal rechts kijken we tegen de achterkant van een blokje woningen aan de Ter Spillstraat. De Ambachters van zo’n zestig jaar en ouder zullen misschien minder moeite hebben om de locatie te herkennen, waar de foto indertijd is genomen.

Door Arie Verhoeven, Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht

Omstreeks 1970 is alle oude bebouwing hier verdwenen om een verbinding tot stand te brengen tussen de Dorpsstraat en het gedeelte van de Sandelingenstraat dat al jaren eerder was aangelegd. Aanvankelijk liep de Sandelingenstraat tot aan de Nibbelinkstraat en kon je niet doorrijden tot aan de Dorpsstraat. Later werd de Sandelingenstraat-Dorpsstraat de doorgaande route richting Achterambachtseweg. De oude Dorpsstraat werd ondergeschikt maar verkreeg wel een aansluiting op de doorgaande route. Ter hoogte van de schuren ligt nu het begin van de Ter Spillstraat.

Kennipwerf

In het gebouwencomplex op de foto valt een boerderij te herkennen. Lang geleden, u moet dan denken aan de 16e en 17e eeuw, lag hier een boomgaard, de Kennipwerf geheten. De straatnaam Kennipwerf in de wijk Krommeweg herinnert hier nog aan. De gebouwen die u hier ziet zijn bij oudere Ambachters vooral bekend als de graanmaalderij van Cees van den Herik.

Kluit

Iedereen in het dorp kende Cees van der Herik net als zijn broer, de beurtschipper Jas(-per) van den Herik, die een transportbedrijf aan de Havenkant had. Zo was dat vroeger toen ons dorp nog klein was. In 1938 had Cees de graanmaalderij gekocht van Pieter Kluit. De meeste boeren in Ambacht lieten hun graan malen bij Kluit, en later bij Van den Herik. De graanmaalderij lag gunstig ten opzichte van de veelal grote boerderijen in Sandelingen-Ambacht en omgeving. Van den Herik leverde het gemalen graan vervolgens door aan de bakkers, die het verwerkten tot brood. 

Watermolens

Op Ambachts grondgebied hebben, voor zover ik weet nooit korenmolens gestaan. Wel enkele watermolens. Aan het begin van de Molendijk stond, ongeveer tegenover de Paradijshoeve, de korenmolen van Kranendonk. Ook in Rijsoord stond een korenmolen; de Kersenboom aan de Waaldijk. In de jaren ‘90 is die verplaatst naar de Waalweg, waar deze tegenwoordig deel uitmaakt van het recreatiegebied het Waalbos.

Reageren? Bel 06-22130438 of stuur een e-mail naar: hiaverhoeven@kliksafe.nl

Brommert open

Weet u dat oudheidkamer Den Brommert op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag gewoon open is? U kunt het gebouw met de interessante tentoonstellingen bekijken en voor een boodschap of even voor een praatje terecht in het gezellige cadeauwinkeltje. Een welkome onderbreking van een gezonde wandeling of fietstochtje! Graag mondkapje meenemen.

Shopbox

Meer berichten