Zanger/muzikant Erwin Nijhoff in de ‘huiskamer’ van Cascade. (Foto: Cees van Meerten/FotoExpressie)
Zanger/muzikant Erwin Nijhoff in de ‘huiskamer’ van Cascade. (Foto: Cees van Meerten/FotoExpressie) (Foto: Cees van Meerten FotoExpressie)

Cascade kijkt uit naar theaterseizoen

H.I.Ambacht- De laatste week van de succesvolle zomerprogrammering is inmiddels achter de rug; Cascade kijkt vooruit naar het nieuwe theaterseizoen waarvan de kaartverkoop inmiddels van start is gegaan.

Doorgaans verloopt de zomerperiode in het theater van Cascade bijzonder rustig. Dat was dit jaar wel anders. Na een gedwongen sluiting van bijna drie maanden vanwege de coronacrisis, bedacht het team creatieve manieren om toch de draad weer op te pakken. Dankzij een speciaal samengesteld zomerprogramma was er tijdens de hele zomervakantie wekelijks van alles te doen in Cascade. Van ukkieconcertjes, kindervoorstellingen en films tot muzikale optredens en cabaret. Een gevarieerde mix van lokale en landelijke acts. Het team van Hi5 Ambacht organiseerde culturele workshops voor kinderen.

“We mochten op een gemiddeld bezettingspercentage van 80 procent rekenen tijdens de activiteiten. De laatste vijf voorstellingen waren zelfs compleet uitverkocht”, vertelt directeur Marjet van Os.

Huiskamer

“Dat we te maken hadden – en nog steeds hebben – met de anderhalvemeterregel en andere voorschriften, levert natuurlijk de nodige uitdagingen op. De tribune is vanwege de voorgeschreven afstand niet gebruikt; in samenwerking met de Ambachtse kringloopwinkel Nieuwe Hoop hebben we de aankleding van een huiskamersetting in de theaterzaal gerealiseerd. Door de inrichting met zitjes die bestonden uit verschillende tafeltjes, banken en stoelen ontstond een intieme en relaxte sfeer. Onze gasten hebben daar heel enthousiast op gereageerd.”

Theaterseizoen 2020/2021

De kaartverkoop voor het eerste deel van het nieuwe theaterseizoen is inmiddels van start gegaan, half oktober start de verkoop van het tweede deel. Marjet: “Ook hier hebben we te maken met enorme uitdagingen. Door de anderhalvemeterregel is de zaalcapaciteit tot 25 procent gereduceerd. Een aantal voorstellingen die tijdens de coronasluiting zijn geannuleerd, worden in het nieuwe seizoen ingehaald. In sommige gevallen verzorgen de artiesten zelfs twee shows op een avond. Drankjes mogen mee de zaal in en we starten met een portemonneeloze pauze, dat scheelt rijen aan de bar in de pauze en na afloop van de voorstelling.”

Zaalhuur

Toch zijn er ook zorgen. Door de beperkte capaciteit kunnen er minder bezoekers komen, waardoor de inkomsten en de inzet van medewerkers flink zijn verminderd. Daarnaast hebben de vaste huurders van de zalen vaak dubbel zoveel ruimte nodig om hun bijeenkomsten volgens de regels veilig te kunnen organiseren. Dit brengt meer kosten met zich mee, daarnaast is de gewenste zaalruimte niet altijd beschikbaar. Een aantal grote verenigingen haakt dan ook af. “De impact van dit alles op onze bedrijfsvoering is groot. Maar we geven niet toe aan een neergaande spiraal, zo lang onze gasten blijven komen gaan we ervoor!”

Shopbox

Meer berichten